'Als jouw huid je irriteert’, een holistische blik op eczeem door Corine Poldervaart

Leestijd 4 minuten
NML health 'Als jouw huid je irriteert’, een holistische blik op eczeem door Corine Poldervaart

In deze blog vertelt Corine Poldervaart vanuit haar eigen ervaringen over haar holistische blik op eczeem. Corine is veterinair natuurgeneeskundig therapeut met haar eigen praktijk. Haar kracht ligt in het opsporen van de oorzaak. 

‘Als jouw huid je irriteert’, een holistische blik op eczeem. 

Het eerste waaraan gedacht wordt is het welbekende staart en manen eczeem (SME) of ook wel sweet itch, summer itch, Seasonal Recurrent Dermatitis (SSRD) genoemd of nog iets meer technisch Culicoides Hypersensitivity. Volgens de allopathische wereld betreft dit een medische aandoening veroorzaakt door een allergische reactie op de beten van Culicoides-muggen en wordt het beschreven als een seizoensgebonden klacht. De vraag is of het zo simpel in een hokje geplaatst kan worden? Ik wil jullie in dit artikel van harte uitnodigen en inspireren om dieper in te zoomen, te ontdekken en onderzoeken of de diagnose van jouw paard klopt.   

“1 Ding maakt het duidelijk, er is sprake van disbalans!”

De vraag is wat het heeft veroorzaakt. Regelmatig wordt mij de vraag gesteld: “Heb je ‘een middel’ voor eczeem?” Het antwoord is simpel en kort, “Nee”. De realiteit is dat het lichaam op die manier niet werkt, het ligt helaas complexer. Het denken in middelen komt voort uit het willen reageren op zichtbare klachten. Heel begrijpelijk! Vaak is de klacht al lange tijd aanwezig en blijft het resultaat uit. Dat kan enorm frustrerend zijn, zowel voor paard als eigenaar. 

Eczeem is een symptoom en een klacht waarbij meerdere factoren gelijktijdig een rol spelen. Wat het voor mij een uitdaging maakt, om kort uit te leggen, hoe je dit probleem oplost. Daar doe ik eigenlijk de aanwezige expertise mee tekort. 
Een symptoom is slechts de boodschapper van het lichaam, de alarmbel, het vertelt dat er meer aan de hand is. Er is altijd sprake van een onderliggende oorzaak. Het onderscheiden van oorzaak en gevolg is hetgeen wat bijdraagt in het vinden van de oplossing.  
Geen enkel paard met eczeem is hetzelfde. Ieder paard is uniek en iedere disbalans is volstrekt individueel. Dat betekent dat het inzetten van een specifieke behandeling bij jouw paard passend kan zijn en totaal niet werkt voor het paard van de buurman of buurvrouw. Vanuit holistisch perspectief en gebaseerd op de natuurwetten is er absoluut voor elk paard een passende oplossing. 

‘Bezint eer ge begint’…  

“Alles wat je inzet, geeft altijd een reactie!” Dat kan positief zijn, maar ook negatief uitwerken. Een voorbeeld: Bij een klacht als eczeem wordt er veelal een crème of zalf aan de buitenkant op de eczeem plek gesmeerd. Dit product wordt opgenomen via de huid, komt in het bloed terecht, wat door de lever heen moet om gefilterd te worden op voedingsstoffen en afvalstoffen, om vervolgens via de nieren uit het lichaam af te kunnen voeren via de urine. Als de lever en nieren stagneren, stapelen de afvalstoffen zich in het bloed en in het lichaam, waardoor je met ‘slechts’ een crème verder van je doel afraakt, te weten gezondheid. Een verstoorde uitscheiding en opstapeling van afvalstoffen kan overigens zeker een factor zijn welke meespeelt in het ontwikkelen van een ‘eczeem’ klacht. Naast fysieke afvalstoffen kun je ook denken aan mentale afvalstoffen door mentale ballast. 

In kaart brengen

Om een concreet antwoord te kunnen geven op de hulpvraag, is informatie nodig over het betreffende paard. Door holistisch te kijken naar het paard, het paard volledig in kaart te brengen, zowel fysiek, mentaal als op energetisch niveau, met alle aspecten die van invloed kunnen zijn, ontdek je antwoorden op de vraag: “Waarom is dit paard, op dit moment, in deze situatie, uit balans? Wie ben jij paard, waarom heb jij deze eczeemklacht ontwikkeld en wat verteld deze klacht over jou?” 

De paarden die ik zie, hebben veelal een behoorlijke medische molen doorlopen. Ik laat om te beginnen om die reden elke diagnose los, die in het verleden van het paard is gesteld. Om mijzelf niet een bepaalde richting op te laten denken, objectief te kunnen blijven kijken en hiermee tunnelvisie te voorkomen. Daarnaast is de klacht in het verleden niet opgelost en dus is het noodzakelijk om breder te kijken, buiten reeds ingezette kaders. Alle informatie neem ik aan als belangrijk, om de tijdslijn te kunnen bepalen, om te beoordelen wat er aan medische handelingen is ingezet, met welk effect en wat dat betekent voor het betreffende paard, zijn interne systeem en gehele functioneren en om te achterhalen waardoor de klacht is ontstaan.    

Op basis van alle gegevens maak ik een inschatting in welke fase van ziekte het paard zich bevindt en wat er nodig is om beweging te creëren, de gezondheid te optimaliseren en te komen tot een duurzame oplossing. Zo vul ik o.a. tekorten aan op fysiek, mentaal of energetisch niveau, elimineer ik wat er niet in het lichaam hoort of waar er teveel van is en ondersteun ik organen en besturingssystemen om stagnerende functies te activeren en blokkades op te heffen. Op het tempo en in de volgorde van wat het lichaam van dat specifieke paard verteld en aankan. 

Bewust behandelen

Dat klinkt simpel, het vraagt echter expertise. Er zijn randvoorwaarden nodig, om ook daadwerkelijk beweging te kunnen creëren. ‘Eczeem’ is een chronische klacht, die zich op celniveau manifesteert en je niet kunt oplossen door bv een probiotica in te zetten voor de darmen, als de slijmvliezen in het lichaam niet in tact zijn. Ook de trend van reinigen kan schade aanbrengen, als het uitscheidingssysteem, met belangrijke onderdelen zoals de lever, nieren, longen en de huid(!) niet functioneert en het immuunsysteem onderdrukt wordt. Een paar van de vele gevaarlijke trends die ik spot! Daarnaast kan de oorsprong liggen op mentaal of energetisch niveau en zich fysiek uitten, waardoor een fysieke behandeling niet aanslaat. Het is de uitdaging om de verbindingen te zien, zodat je de kern vindt en hiermee de oplossing. 

Ik noemde de huid bewust met een uitroepteken! De huid is het grootste orgaan, een landkaart die signalen weergeeft van de interne (belevings-) wereld, het is een uitscheidingsorgaan, onderdeel van de eerste fysieke barrière van het immuunsysteem (samen met de slijmvliezen in mond, keel, neus, ogen, maag/darmstelsel en rond de geslachtsorganen). De huid staat onder invloed van factoren zoals emoties (bv spanning), mentaal welbevinden en energie uit verleden en heden, verbindingen met de externe en interne omgeving zoals de darm-huid connectie of Common Mucosal Immune System (CMIS), hormonen, tekort of teveel aan voedingsstoffen, de kwaliteit + keuze van voeding, het skelet, gebit en bewegingsapparaat, zenuwstelsel, het bindweefsel en de zuur-base balans en afvalstoffen. 

Je leest het goed!

Er zijn tal van oorzaken die ten grondslag kunnen liggen aan ‘eczeem’ klachten. Alle functies in het lichaam staan met elkaar in verbinding. Je kunt eczeem om die reden niet als ‘losstaand en lokaal’ probleem behandelen. Er bestaat geen handleiding of middeltje die dit complexe probleem oplost. Toch behaal ik resultaat met behulp van de natuurwetten, natuurgeneeskunde en de holistische visie. 

                 
Dit paard schuurde zich tot bloedens toe open en had extreem veel last van jeuk, met name aan de gehele achterhand. De oorzaak bleek te zitten in de emotionele verbinding met zijn eigenaar, het paard nam (langdurige) spanning (mentaal) over en wilde dichter bij de eigenaar zijn (energie), in combinatie met onvoldoende aansluiting op de natuurlijke behoeften, zoals bewegingsvrijheid en sociaal contact met soortgenoten. Dit uitte zich in fysieke symptomen. Met aanpassing van de omgeving als maatregel en mentale en energetische ondersteuning werd de klacht duurzaam opgelost. 

           

Dit paard werd aangeboden met jeuk aan manen en staart. Het paard maakte 6 verhuizingen door in 3 jaar tijd. Energetisch gezien pak je al jouw levensgebieden tegelijkertijd op, schud ze even flink door elkaar, om ze vervolgens ergens anders weer te laten landen. Al die energieën moeten in de nieuwe leefomgeving hun plek weer weten te vinden. Door al die veranderingen en het telkens opnieuw afscheid nemen van een vertrouwde omgeving en 3 maatjes (mentaal) en wennen in de nieuwe omgeving (nieuwe structuren, voedingswisselingen, etc.) was dit paard niet geaard, niet meer in ‘contact’ met zichzelf en de omgeving. Spanning heeft daarnaast (fysiek) invloed vanuit de nervus vagus op organen en besturingssystemen en onderdrukt het immuunsysteem (huid en slijmvliezen). Het lichaam raakt door alle betrokken factoren zowel fysiek als mentaal vervuild, wat de stofwisseling stagneert. Daarnaast waren er signalen van tekorten, zoals aarde eten. Als voedingsstoffen niet voldoende aanwezig zijn, kunnen hormonen die de organen aansturen zoals een lever niet hun functie uitoefenen. Met 2 behandelingen bestaande uit het aanvullen van bouwstoffen; eiwitten, aminozuren, mineralen en vitaminen vanuit fytotherapeutische voedingsstoffen (*), passende voeding waaronder onverpakt hooi en het elimineren van granen en elimineren van mentale en fysieke vervuiling, werd de klacht duurzaam opgelost.

*Ingezette fytotherapeutische voedingsstoffen: artisjok, asperge, beredruif, berk, canadese geelwortel, duizendguldenkruid, driekleurig viooltje, echte guldenroede, grote engelwortel, grote klis, heermoes, jeneverbes, kalmoes, kattenklauw, kleefkruid, mariadistel, paardenbloem, rode zonnehoed, stinkende gouwe, zuurbes en zwarte bes. 

Ik zou jou graag veel meer willen vertellen, maar dat wordt een boekwerk. Ik vind het leuker om jou hier LIVE meer over te vertellen. Ik wil je dan ook van harte uitnodigen om eens het Webinar of de lezing “Disbalans van de equine huid” bij Dier kruid kracht te komen volgen, waarin ik dieper in ga op alle verbindingen en je inzicht krijgt in oplossingen en we casuïstiek en jouw vragen kunnen behandelen.   

Ik hoop je met dit schrijven te hebben kunnen inspireren om buiten de gebruikelijke kaders en jouw comfortzone te zoeken naar de oorzaak. Daar ligt de sleutel en de antwoorden. 
Heeft jouw kat, hond of paard klachten? Wil je meer inspiratie over diensten van Dier kruid kracht of sparren over casuïstiek uit jouw professionele praktijk? Je bent met elke vraag van harte welkom. Ik bied naast veterinaire natuurgeneeskunde & holistisch advies, mogelijkheden voor supervisie & coaching om complexe problemen die je tegenkomt duurzaam op te lossen.   

Met vriendelijke veterinaire groet,
Corine Poldervaart

Lees hier een eerder geschreven blog door Corine 'Weerstand is niet alleen een kwestie van seizoenen'

Lees hier meer over Corine op haar eigen website! 

Zoals Corine duidelijk en zeer onderbouwd aangeeft, elk dier is een individu met 'eigen factoren' die mee spelen om een totaalbeeld van het dier te schetsen om vervolgens een behandelplan te kunnen maken. Welke producten ingezet worden en in welke combinatie is dus geheel afhankelijk van het dier. Voor de juiste inzet en een gewenst resultaat is de hulp van een dierprofessional onmisbaar. 

Wil jij advies over welke producten jouw paard kunnen helpen? Mail ons dan op advies@nmlhealth.com of stuur een berichtje via de chatfunctie op onze website.