Hou de stressemmer zo leeg mogelijk

Leestijd 2 minuten
paard met lege emmer

Stressprikkels

Paarden zijn hele gevoelige dieren. Ze pikken stressprikkels gemakkelijk op. Er zijn verschillende redenen waarom een paard nerveus of gestrest kan zijn. Bijvoorbeeld door vervoer, een verhuizing, het wedstrijdseizoen en oud en nieuw. Maar ook emotionele impact zoals het verlies van een stalgenoot of maatje kan stress veroorzaken. 

Hoe uit stress zich?

Stress en spanning uiten zich bij paarden vaak door kijkerig gedrag, probleemgedrag en bijten naar of in dingen. Maar ook een hoge hartslag en snelle ademhaling zijn indicaties voor stress. Dit wil je natuurlijk snel aanpakken. De stressprikkel wegnemen, de oorzaak weghalen is natuurlijk het beste, maar niet altijd mogelijk

Prikkeldrempel verhogen

Wat wel altijd kan is de prikkeldrempel te verhogen, zodat paarden niet zo snel gestresst raken. Paarden die angstig, bang of geïrriteerd zijn, zijn vaak overprikkeld. Hun stress emmer is letterlijk vol. Door kalmerende kruiden te geven verhoog je de prikkeldrempel en zal je paard minder last hebben van stress.  

Natuurlijke ingrediënten

Sint-janskruid, Hop en de Japanse notenboom zijn natuurlijke ingrediënten die een kalmerende werking hebben. Ze verhogen de concentratie en zorgen dat je paard beter kan ontspannen. 

Daarnaast is het aminozuur L-tryptofaan erg belangrijk. Dit werkt rustgevend en verbetert de stresstolerantie. Via de voeding krijgen paarden dit aminozuur onvoldoende binnen. Dus een aanvulling hiervan is belangrijk.

Door het geven van kruiden met bovengenoemde ingrediënten zie je dat je paard beter met stress om kan gaan. De prikkels komen veel minder heftig binnen. Hierdoor verandert het gedrag en zal je paard beter reageren. Deze kruiden ondersteunen je paard maar maken je paard niet suf. En dat is natuurlijk erg belangrijk.

Rust in het koppie brengt rust in het lijf waardoor jullie samen beter kunnen genieten van alle mooie momenten.