Over het randje: Poes Hazel plast staand en dat geeft problemen

Leestijd 4 minuten

Kattengedragsdeskundige Adriënne van t Wout versterkt sinds maart het NML team met haar Katten Kennis. Zij deelt haar ervaring en kennis in blogs, reviews en beeldmateriaal en combineert kattengedrag met supplementen om de gezondheid optimaal te houden en te maken. In deze blog deelt zij een casus over Poes Hazel waarbij stress de onderliggende oorzaak bleek van haar gedrag. 

Import poes

Haar naam is Hazel, een lapjespoes van 6 jaar oud. Ze is een Amerikaanse poes, dochterlief van eigenaresse heeft haar vanuit de VS meegenomen toen zij daar studeerde. Hazel kwam op een dag aanlopen en de twee waren vanaf dat moment onafscheidelijk. Toen de studie klaar was nam ze Hazel mee naar Nederland. De dochter was heel blij dat Hazel naar Nederland kon want ze was haar zo lief. Er was alleen één probleem met Hazel... ze plaste staand in de kattenbak en spoot haar urine op die manier over de rand, een plas urine naast de kattenbak tot gevolg. 

Probleemgedrag

Als katten buiten staand plassen dat is dat niet zo’n probleem. Tenzij je die buurman bent zonder eigen katten en het gebeurt in jouw tuin, maar dat laat ik hier even buiten beschouwing. Katten die dit gedrag binnen vertonen hebben vaak wel een probleem en drijven de eigenaar soms tot waanzin. Je zal toch maar drie keer op een dag een plas urine náást de kattenbak vinden! Eigenaren snappen dit gedrag niet en raken gefrustreerd.

Achtergrond

Hazel woont met twee volwassenen en twee Noorse Boskat broers van 5,5 in een groot vrijstaand huis in een rustige buurt. Ze mogen elke dag de tuin in die afgesloten is. Er is geen kattenluik maar de deur naar de tuin staat vaak open en anders hoeven ze maar te kijken en mevrouw doet, zoals het goed personeel betaamt, even de deur voor ze open.

Het consult

Voor ik ergens naar binnen ga neem ik altijd even de tijd om heel rustig te worden. Ik adem een paar keer diep in en uit en neem me bewust voor om de eerste 10 minuten niet naar de kat(ten) te kijken. Dat is overigens knap lastig als je zo gek bent op katten als ik, maar het geeft de katten de tijd om even de kat uit de boom te kijken wat mijn aanwezigheid betreft en ze even te laten wennen aan het idee ‘die persoon is nieuw maar wil niks met mij’. Dat zorgt er 9 van de 10 keer voor dat de katten niet direct wegschieten, soms tot grote verbazing van eigenaren.

Hazel zit achter de bank als ik binnenkom en ik vang een glimp van haar op als ik samen met mevrouw naar de keuken loop voor een kop koffie. Grote ogen, gespannen zitten, ik weet genoeg en zal haar de tijd geven. Eigenaresse vertelt dat Hazel altijd bang is voor nieuwe mensen en een beetje een zenuwachtig katje is.

Problemen rond de kattenbak

Bij problemen met de kattenbak, is het belangrijk om na te gaan hoeveel kattenbakken er zijn, of ze groot genoeg zijn, waar ze staan, of ze open of dicht zijn, welk grit er wordt gebruikt en wat het schoonmaakregime is. Dat is nogal wat maar katten zijn dan ook behoorlijk veeleisend als het om toiletbezoeken gaat.

Bij Hazel in huis gaat bijna alles goed. Er zijn voldoende grote schone kattenbakken, zowel open als dichte en het grit is goed klontervormend en zonder geur. Het enige waar nog verbetering haalbaar is, is de locatie van de kattenbakken. Er staat een kattenbak in de keuken en de andere drie bakken staan in de garage die alleen via de keuken bereikbaar zijn. Dit betekent dus dat als de katten naar de garage willen om hun behoefte te doen, ze altijd door die keuken moeten. Dit kan stress opleveren voor een kat. Mijn advies is hier dan ook om elke kattenbak in een andere ruimte te zetten zodat er minder kans is op stress bij het naar de kattenbak gaan. Is een route versperd omdat er een kat zit, dan kan de kat altijd uitwijken naar een andere bak. Zo zou Hazel zich mogelijk een stuk veiliger voelen en wel rustig kunnen gaan zitten tijdens het plassen.

Tijdens het consult wordt ook duidelijk dat Hazel en één van de broers niet helemaal ok met elkaar zijn. Zo rent Hazel hem elke dag wel een keer achterna de trap op. Ook als Hazel boven in de kamer van de dochter ligt te slapen en de broer komt even kijken, wordt hij vakkundig de kamer uit gejaagd.

Advies na observatie

In mijn verslag richting de eigenaar heb ik, naast het advies over de kattenbakken, ook aangeraden om twee keer per dag tien minuutjes te spelen met een goede hengel zodat Hazel en de jongens echt even lekker kunnen jagen. Kunnen jagen is heel belangrijk voor het welzijn van katten. Het is natuurlijk gedrag voor een kat en als ze dit niet kunnen uiten dan ligt frustratie op de loer met eventueel probleemgedrag (bv. najagen) tot gevolg. Daarnaast heb ik aangeraden om de katten tijdens de nachten van elkaar te scheiden. Dit zorgt voor rust en veiligheid.

Om Hazel te ondersteunen bij deze gedragstherapie heb ik een mix aan kruiden en mineralen ingezet om haar te laten ontspannen:

  • Angelica Sinensis (Dong quai) - ondersteunt de juiste balans in hormoonsysteem, bij stemmingswisselingen en geïrriteerde houding
  • Crataegus oxyacantha (Tweestijlige meidoorn) - ondersteunt en reguleert de hartfunctie en bloeddruk tijdens stress en inspanning
  • Ginkgo Biloba (Japanse notenboom) - verbetert de doorbloeding naar de hersenen en ondersteunt een betere concentratie en geheugen
  • Humulus lupulus (Hop) - heeft een sterk ontspannende en rustgevende werking 
  • Hypericum perforatum (Sint-Janskruid) - ondersteunt bij stress, nerveuze onrust en neerslachtigheid
  • L-Tryptofaan - werkt rustgevend, beschermt het zenuwstelsel en verbetert de stresstolerantie
  • Vitamine B3 (als niacine) - bouwsteen voor de hersenen en het zenuwstelsel
  • Magnesium (als -citraat) - werkt ontkrampend en ontspannend
  • Vitamine B6 (als pyridoxine HCl) - is co-factor en versterkt de werking van Magnesium en L-Tryptofaan
  • Zink (als -L-methionine) - ondersteunt de geestelijke alertheid
  • Natrium phosphoricum - reguleert de zuurhuishouding en de vetstofwisseling

Reactie eigenaar na twee weken:

“Goedemorgen Adriënne, twee weken zijn alweer voorbij en het gaat inmiddels goed met Hazel. Ze zit niet meer achter Buddy aan. Ook niet als ze ziet dat hij de trap op gaat. Als Hazel bij ons in de slaapkamer s’ avonds in slaap is gevallen dan doen we de woonkamerdeur open voor de twee jongens en zelfs dat gaat goed. Plassen gaat ook goed. Ze heeft twee keer aan de rand in de kattenbak geplast, maar niet buiten de bak. Dat was in de garage. Ik speel heel veel met de 3 katten. De Purrs hengel is echt een uitvinding. En de kruiden- en mineralenmix doet erg goed zijn werk.

Ze is veel rustiger. Ze lopen dicht langs elkaar zonder geïrriteerd te raken. Zitten weleens naast elkaar en komen samen naar binnen. Geven elkaar vaker kusjes. Ook spelen doen ze vaker.
Met Milo had Hazel een redelijke band. Nu is dat nog beter geworden. Ze snuffelen veel meer aan elkaar en schuren hun lichaam langs elkaar heen. Hazel is nu veel meer binnen. Voorheen wilde ze vaker en langer naar buiten.  Ik vind Hazel niet sloom, integendeel. Ze speelt erg veel. Ze is rustiger en niet meer zo opgefokt. Ze kijkt bijna niet meer om naar Buddy. Het lijkt er ook op dat ze veel aanhankelijker is geworden. Ze zit vaker op schoot.

 

We zijn ontzettend blij dat het nu zo goed gaat met Hazel en de jongens!”

Maatwerk

Bij gedragsproblemen moet goed uitgezocht worden wat er precies aan de hand is. Heb jij een kat met een probleem, schakel dan altijd eerst de dierenarts in en sluit medische problemen uit. Indien het probleem niet medisch van aard is dan is het slim om een gedragstherapeut in te schakelen. De adviezen die voor Hazel werkten hoeven niet per se voor andere katten of voor jouw kat te werken.

Meer lezen van Adriënne?

Meer over de kruiden & mineralen mix?