Uitgedokterd? Niet bij dierenarts Evelien van de Waa

Niet zelden hebben de patiënten die bij homeopathisch werkend dierenarts Evelien van de Waa op consult komen al een hele weg doorlopen in het reguliere circuit. Evelien: “Ik ben blij dat ik aan deze dieren toch vaak nog een oplossing kan bieden. Mijn kracht is vaststellen of homeopathie op basis van de diagnose zinvol is of dat een dier beter geholpen is met een andere therapie. In dat geval  verwijs ik de eigenaar door.”

In de praktijkruimte in Dierenkliniek Wulven in Houten ontvangt Evelien van de Waa haar patiënten. Regelmatig zijn diereigenaren ten einde raad: Waarom gaat die huidklacht toch niet over? Kan ik iets aan het vervelende gedrag van mijn hond doen? Ook zijn er baasjes die met Evelien willen onderzoeken of de reguliere medicijnen die hun dier voorgeschreven krijgt, afgebouwd kunnen worden. Vaak gaat het dan om corticosteroïden bij jeuk en huidproblemen. Evelien: “Meestal lukt het om in combinatie met homeopathie de dosering wat omlaag te krijgen, maar niet altijd. In de homeopathie kijk je net even anders naar het dier. Ik luister goed naar wat de eigenaar vertelt over de symptomen, het gedrag, maar ook bijvoorbeeld naar wat het dier de eerste weken van zijn leven heeft meegemaakt."

Na de homeopathische anamnese doe ik altijd een eenvoudig lichamelijk onderzoek. Het aftasten van de rug is daarvan een standaard onderdeel. Ik voel naar warmteverschillen en door zacht op de wervels te drukken ontdek ik gevoeligheden. Als een bepaalde plek gevoelig is, zie je vaak als reactie dat het dier gaat zitten, achteromkijkt of gaat slikken. Ook eigenaren valt dit op. Als je hard drukt spant het dier zijn spieren aan, slaat het als het ware op slot en laat niets zien van pijn. Behalve de behandeling met homeopathie, verwijs ik als het nodig is dieren ook nog door naar een chiropractor, acupuncturist of gedragstherapeut. En soms is reguliere medicatie ook nodig. Daarom vind ik het zo prettig om met reguliere of andere complementair werkende dierenartsen en disciplines samen te werken. Het is niet of of, maar elkaar versterken. Ieder op zijn of haar gebied.”

Evelien is bescheiden over haar rol, maar het verschil dat ze maakt voor elk afzonderlijk dier is groot. Voor die Labrador met vuurwerkangst. Of voor die Bichon frisé met nachtelijke diarree, die hier met hert middel Arsenicum album vanaf kwam. Evelien: “Op een of andere manier voelen dieren dat ik ze wil helpen. Als kind had ik al een bijzondere band met dieren. Aaide ik uitgebreid een ezel, hoorde ik later dat het eigenlijk een vals dier was. Toen ik in het begin van mijn carrière als reguliere dierenarts bij veehouderijen kwam zeiden veehouders ook dat ik met mijn houding dieren op hun gemak stelde. Dat werkt heel prettig. Na al die jaren vind ik het vak van dierenarts nog steeds prachtig en ik ben blij dat ik met homeopathie de kwaliteit van leven van veel dieren kan vergroten.”

Veehouderij en varkensstallen

Als je zo naar Evelien kijkt is het haast niet te geloven dat deze zachtaardige vrouw haar carrière begon als landbouwhuisdierenarts. Een stoere tijd, waarin ze met haar praktijkauto langs boerderijen en veehouderijen trok. Evelien: “Ik had in de opleiding diergeneeskunde gekozen voor de richting landbouwhuisdieren. Ik vond koeien, varkens en paarden gewoon leuke dieren: je weet half niet hoe intelligent varkens zijn. En hoe gevoelig paarden. Pas na mijn afstuderen realiseerde ik mij dat er aan die dierkeuze een heel veehouderijsysteem vast zat. Ik zag dat veehouders oprechte zorg hadden voor hun dieren, maar dat ze vanwege de bedrijfsvoering keuzes moesten maken die niet altijd even positief waren voor de gezondheid en het welzijn van hun dieren. Als dierenarts moest ik daarmee dealen en dat vond ik niet altijd gemakkelijk.“

De eerste jaren als dierenarts werkte Evelien in een gemengde praktijk in Ermelo. Daar deed zij naast de landbouwhuisdieren ook regelmatig spreekuur voor gezelschapsdieren. De dagelijkse praktijk in de veehouderij was zwaar en niet helemaal wat ze wilde. Evelien: “Ik besloot ik dat ik binnen de diergeneeskunde een andere richting op wilde. Het werd homeopathie voor gezelschapsdieren.”

Homeopaat met de voeten op de vloer

Dat Evelien definitief voor homeopathie koos, was niet toevallig. In het gezin waarin zij samen met haar zusje opgroeide, was homeopathie heel normaal. Tijdens haar opleiding homeopathie werd zij het eerste studenten- bestuurslid van de Vereniging Homeopathisch werkende dierenartsen. “De homeopathische manier van werken past beter bij mij. Je neemt meer tijd in een consult om alles rond de patiënt uit te puzzelen. En je hebt meer met chronische klachten te maken, waarbij je vicieuze cirkels kunt doorbreken. Zo kun je uitgedokterde dieren toch helpen. Dat is dankbaar werk. Ik vind het een voordeel dat ik ook als reguliere dierenarts heb gewerkt. Daardoor weet ik hoe dierenartsen werken en waarom ze voor bepaalde medicijnen kiezen. Antibiotica en corticosteroïden zijn in veel gevallen gewoon nodig. Maar soms kan het ook anders. Als homeopathisch dierenarts kijk je naar het hele plaatje. Bij de keuze voor een bepaald homeopathisch middel kijk ik altijd of het dier bij het middel past, maar ook of het middel past bij het dier. Ik kies er bewust voor om in de praktijk samen te werken met reguliere dierenartsen en als na zorgvuldige diagnose homeopathie de weg is dan neem ik die. Zo niet dan verwijs ik met plezier door naar mijn collega’s.“

Kennis delen

Zoals homeopathie in Evelien zit, zo bezit zij ook de drive om wat zij weet, te delen met anderen. Als gymnasiaste gaf zij al bijles, als studente zette zij zich in om homeopathie te integreren en werd zij na haar afstuderen zelf mentor voor andere dierenartsen aan de homeopathieopleiding. Ook met diereigenaren deelt ze graag kennis. Zo geeft zij jaarlijks veel lezingen over vuurwerkangst bij honden en hoe je daarmee om kunt gaan. Aan de baasjes van haar patiënten legt ze graag uit waarom ze voor een bepaald middel kiest of waarom bepaalde aanpassingen, in voeding of omgang met het dier, nodig zijn. Evelien: “Als mensen beter leren kijken naar hun dier kunnen ze veel beter inspelen op de behoeften van hun hond of kat. Om die reden deel ik ook graag mijn kennis en ervaring in de blogserie ‘Uit de praktijk’ van NML health. Wellicht herkennen diereigenaren de klachten van hun dier erin en inspireer ik andere dierprofessionals met mijn benadering.”

Lees ook: dierenarts Evelien van der Waa

Lees hier de Praktijkverhalen van Evelien