Luchtwegproblemen algemeen

Problemen met de luchtwegen komen veel voor, zowel bij paard en pony als bij hond en kat. De oorzaak van luchtwegproblemen kan verschillen. Bij paarden raken de luchtwegen vaak geïrriteerd door een stoffige (stal-) omgeving. Ook een virale of bacteriële infectie kan luchtwegproblemen veroorzaken en niet alleen bij het paard; kennelhoest en niesziekte zijn twee veel voorkomende kwalen bij hond en kat. Ook vormt pollenallergie een groeiend probleem bij beide diergroepen.

PUUR Luchtwegen
PUUR Luchtwegen ondersteunt de conditie van de slijm-vliezen van de voorste luchtwegen, werkt slijm-oplossend, hoestdempend, ontstekingsremmend en weerstandverhogend. Puur Luchtwegen wordt voornamelijk aangeraden bij problemen met de voorste luchtwegen bij het paard. Bij hond en kat zijn PUUR Laryngo of PUUR Sinus vaak de meest passende middelen.

Bij allergieën is PUUR Luchtwegen zeer goed aan te wenden in combinatie met PUUR VEG Omega of PUUR Omega 3 en PUUR Allergie. In het geval van paarden dient men in dit geval ook het hooi te bevochtigen om stof in de luchtwegen te voorkomen en een andere bodembedekking dan stro te gebruiken.

- Bij chronische aandoeningen starten met de combinatie PUUR Drainage.

- PUUR Luchtwegen is langdurig te gebruiken, eventueel in combinatie met PUUR Probiotica en PUUR Weerstand om de weerstand extra te ondersteunen

PUUR Luchtwegen is verkrijgbaar in een verpakking van 100 ml.

Management van het paard
Naast deze natuurlijke ondersteuning speelt ook het stalmanagement een grote rol bij het voorkomen van luchtwegproblemen bij paarden. Een open stal of in ieder geval de toevoer van voldoende frisse lucht en een regelmatige weidegang voorkomen al een hoop problemen. Zorg daarnaast voor een stofvrije bodem-bedekking en vermijd opstrooien wanneer het paard op stal staat.

Luchtwegproblemen bij hond en kat

Kennelhoest
Kennelhoest is een ontsteking van de keel en luchtpijp die veroorzaakt kan worden door het parainfluenza virus. Secundair kunnen honden geïnfecteerd worden door andere virussen, zoals Bordetella Bronchiseptica. De naam ‘kennelhoest’ is niet voor niets zo gekozen. In situaties waar veel honden bij elkaar komen, zoals in een kennel, worden virussen en bacteriën veel sneller verspreid.

De meeste honden worden ingeënt tegen kennelhoest, maar dit wil absoluut niet zeggen dat deze honden geen kennelhoest meer kunnen krijgen. Bovendien kan een verlaagde weerstand alsnog de gunstige effecten van de enting teniet doen.
 

Wanneer kennelhoest in een vroeg stadium wordt ontdekt is het vaak vrij gemakkelijk te bestrijden, net als een verkoudheid (verkouden zijn) bij mensen. Bij erg jonge dieren, oude dieren of dieren een verminderde weerstand hebben, is het echter raadzaam om het niet zover te laten komen. Hier kan een beginnende kennelhoest al zorgen voor koorts en doordat dieren vaak niet meer willen eten, al snel serieus bedreigend worden. Ook wanneer blijkt dat bij gezonde, volwassen honden het kuchje niet snel verholpen is, is snel handelen geboden om te voorkomen dat de ontsteking zich uitbreidt naar de longen en een longontsteking ontstaat waaraan de hond kan overlijden.

PUUR Laryngo: effectief bij kennelhoest!
PUUR Laryngo bestaat uit een verdund extract van Arsenicum album, Cuprum aceticum, Kalium bichro-micum, Spongia tosta en Drosera rotundifolia. Het is vooral effectief bij aandoeningen aan de voorste luchtwegen, de keel en luchtpijp, zoals bij kennelhoest.

De verdunde Arsenicum album stimuleert het herstel bij virusaandoeningen van de luchtwegen. Cuprum aceticum heeft een krampwerend effect op de luchtwegen en wordt veelal ingezet bij een geïrriteerd bronchiaalslijmvlies. Kalium bichromicum bevordert het ophoesten van taai slijm. Spongia tosta, een verdunning uit natuurlijke spons, vermindert prikkelhoest. Drosera rotundifolia, het verdunde extract van de ronde zonnedauw, ondersteunt bij een prikkelende ontsteking van het slijmvlies van de bovenste luchtwegen, waarbij het dier hoest en benauwd kan zijn.

Niesziekte
Niesziekte is een zeer besmettelijke infectieziekte bij katten die zich met name in catteries of pensions –door- dat stress de niesprikkel kan versterken-, snel kan verspreiden. De eerste symptomen van niesziekte zijn, hoe kan het ook anders, niezen en een snotterige neus en ogen. Niesziekte kan snel verergeren; katten krijgen koorts, krijgen het benauwd en hebben geen eetlust meer door overmatige slijmvorming en een geïrriteerde slijmhuid in de keel, neus en mondholte. Het is dan ook zaak om er snel bij te zijn en adequaat te handelen. Wanneer katten door een verstopte neus, door hun mond gaan ademen, is de kans aanwezig dat de ontsteking afdaalt naar de luchtpijp en de longen. Bovendien is het risico aanwezig dat niesziekte chronisch wordt. 

PUUR Pollen: bij pollenallergie
PUUR Pollen bevat verdunningen van alle veel-voorkomende gras- en plantensoorten die pollenallergie kunnen veroorzaken, evenals een verdunning van meel- en huisstofmijt. Door zijn unieke en zeer uitgebreide samenstelling helpt PUUR Pollen het dierenlichaam zich te weren tegen overgevoelige reacties. Bij dieren waarvan bekend is dat ze een pollenallergie hebben is het raadzaam om vóór de eerste tekenen van stuifmeel in de lucht al te beginnen met de inzet van PUUR Pollen. In alle overige gevallen dient te worden begonnen zodra de eerste tekenen van pollenallergie zich voordoen. Voor het beste effect wordt aangeraden om dit middel tenminste twee pollenseizoenen consistent te gebruiken. In veel gevallen is het daarna niet meer nodig.