Huid- en vachtproblemen bij hond en kat

De meest voorkomende klachten bij de hond en de kat zijn huid- en vachtproblemen. Van een licht schilferige huid en een ietwat doffe vacht, tot chronische ontstekingen, hotspots en onbedwingbare jeuk. De vacht en de huid vertellen veel meer over de gezondheidstoestand van de hond en kat dan je op het eerste gezicht zou denken. Huid- en vachtproblemen hebben dan ook veelal hun oorzaak elders in het lichaam. Net als bij heel veel klachten vormen goede voeding en een gezonde levensstijl de basis voor een gezonde huid en vacht. Toch kunnen er, ondanks gezonde voeding, problemen ontstaan. In dat geval is het aan te raden de huid en vacht van binnenuit een handje te helpen. 

De beste alternatieve aanpak…
De huid is het grootste uitscheidingsorgaan waardoor afvalstoffen worden uitgescheiden. Wanneer huid-klachten opspelen, is dit dan ook veelal het gevolg van een ´storing´ elders in het lichaam. Om huid- en vachtproblemen zo goed mogelijk aan te pakken, is het van belang om ook de oorzaak van de klachten, die vaak elders in het lichaam ligt, aan te pakken. Deze oorzaken kunnen echter zo divers zijn dat het onmogelijk is om ze hier allemaal te behandelen. Om de huid en vacht in een zo optimaal mogelijke conditie te krijgen, is het van belang het lichaam te reinigen, alvorens de verdere behandeling wordt ingezet. Het volgende stappenplan kan worden aan-gehouden:

Het stappenplan
 

  1. Reinigen met PUUR Drainage om het lichaam te ontdoen van afvalstoffen zodat een ‘schone start’ kan worden gemaakt.
  2.  Dagelijks PUUR VEG Omega 3-6-9 of NML Omega 3 vetzuren toedienen voor een goede conditie van de huid en vacht.
  3. Bij jeuk kan de Puur Jeuk of Puur Huid worden ingezet.

Reinigen met PUUR Drainage
PUUR Drainage stimuleert de lever, nieren, darmen en het lymfestelsel om afvalstoffen af te voeren, en beter te functioneren. Dit is van essentieel belang bij huid- en vachtproblemen, aangezien deze veelal ontstaan ten gevolge van een overdaad aan afvalstoffen elders in het lichaam. Zo kan bijvoorbeeld een eerdere narcose, een antibioticakuur of een verstoorde darm- of leverwerking huid en vachtproblemen veroorzaken. Een drainagekuur zorgt ervoor dat het lichaam aan het werk gezet wordt om aanwezige afvalstoffen sneller uit te scheiden en versterkt het immuunsysteem. Ribes Nigrum, een bereiding uit jonge knoppen van de zwarte bes, heeft een ontstekingsremmende werking. Bardana stimuleert de gal- en leverwerking, werkt bloedzuiverend en verdrijft afvalstoffen. Centaurium stimuleert de galwerking, Juniperus stimuleert de nierwerking. Viola tricoloris werkt uitstekend bij eczemateuze huiduitslag en andere huidaandoeningen en stimuleert de blaas- en nierfunctie. Carduus marianus herstelt de leverfunctie. Solidago virga aurea werkt op de nieren en heeft een vochtafdrijvende functie. Na een drainage kuur kan een ´schone start´ worden gemaakt. In een lichaam dat vrij is van afvalstoffen worden medicijnen en supplementen beter opgenomen. Daarnaast zorgt een drainagekuur voor vermindering van allergische reacties, waardoor het ook in gevallen van chronische huid- en vachtproblemen raadzaam is om met regelmaat een drainagekuur te geven.

Onverzadigde vetten en huidklachten

De onverzadigde vetzuren Omega 3 en 6 zijn onmisbaar voor een gezond dierenlichaam. Tenminste, als ze in de juiste verhouding worden ingenomen. Een verstoorde verhouding van deze onverzadigde vetzuren kan leiden tot allerhande klachten, waarvan huid- en vacht-problemen een van de meest voorkomende zijn. Over de ideale verhouding tussen Omega 3 en 6 is al veel geschreven en ook over suppletie van deze twee vetten lopen de meningen soms uiteen. De ideale verhouding tussen Omega 3 en Omega 6 is namelijk maximaal 1:4 en evolutionair zelfs 1:1, toch krijgen de meeste dieren via hun voeding relatief teveel Omega 6 binnen. De verhouding in het lichaam raakt zo verstoord en problemen doen zich voor.
Soms is het lastig om te bepalen welk van de twee in welke situatie het meest passend is, er is echter wel een onderscheid te maken:

NML Omega 3
NML Omega 3 olie is een zeer zuivere visolie, deze olie bevat per ml 161 mg EPA en 108 mg DHA en kan zeer goed worden ingezet als dagelijkse aanvulling op de voeding, ter ondersteuning bij milde huid en vachtproblemen. Bij ergere huid- en vachtproblemen kan de dosering worden verdubbeld tot een therapeutisch effect wordt bereikt. NML Omega 3 is vervaardigd uit niet-gekweekte vis en bijzonder goed gezuiverd, waardoor het geen belastende reststoffen bevat. NML Omega 3 is verkrijgbaar in een verpakking van 100 ml of 90 caps.

PUUR VEG Omega 3-6-9
PUUR Veg Omega is een plantaardig (vegetarisch) sup-plement dat ingezet kan worden zetten als ‘onder-houdsmiddel’, of bij milde klachten van de huid en/of vacht, zoals problemen met de verharing, een droge, geïrriteerde huid of doffe vacht. PUUR VEG Omega bevat de essentiële vetzuren 3, 6 en 9 in de ideale verhouding, waardoor ook de Omega 6 goed wordt opgenomen. Het bevat onder andere Teunisbloemolie; één van de weinige rijke bronnen van GLA (Gamma Linoleenzuur) en Lijnzaadolie; leverancier van Alpha Linoleenzuur. Het lichaam gebruikt de meervoudig onverzadigde vetten voor de inbouw in de celmembranen, maar ook voor omzetting in ontstekingsremmende prosta-glandines. De prostaglandines die gewonnen worden uit de Teunisbloemolie, remmen ontstekingsreacties en trombosevorming, verlagen de bloeddruk en stimuleren de aanmaak van afweercellen. Ook voor katten die geen visolie accepteren is PUUR VEG Omega het uitgelezen middel.

Bij jeuk

PUUR Huid
PUUR Huid kan inwendig worden ingezet bij acute en chronische huidklachten met jeuk. Deze klachten ontstaan vaak door een ´aanval van buitenaf´, bijvoorbeeld door vlooien of bacteriën. Vaak krabt de hond of kat bij overgevoeligheid of allergische reactie voornamelijk aan de achterhand, in de liezen of de oksels. Naast een uitwendige aanpak van vlooien is het raadzaam om ook inwendig de overgevoeligheid voor vlooien te verminderen. Ledum palustre (moeras-rozemarijn), wordt ingezet ter voorkoming van jeuk bij een overgevoeligheid of allergie voor mijten en/of vlooienbeten. Verdunningen van huisstofmijt en farinaemijt helpen tegen een overgevoeligheid van deze mijten. Verdunningen van de vlo en staphylococcen helpen respectievelijk tegen overgevoeligheid voor vlooien en staphylococcen. Dit maakt PUUR Huid tot een zeer effectief middel bij overgevoeligheid ten gevolge van beten, steken of bacteriën.

PUUR Jeuk
PUUR Jeuk is hét aangewezen middel bij jeuk ten gevolge van eczeem, droogte, allergie, huidontsteking en jeuk door ongedierte bij hond en kat. Het werkt anti-allergisch, jeukstillend, bevordert genezing van huidontstekingen en heeft een bloedreinigend effect. Cardiospermum, bereid uit de blaaserwt, werkt jeukstillend. Ledum palustre, een bereiding uit de moerasrozemarijn en Mezereum, een bereiding uit het peperboompje, hebben een anti-allergische werking en stimuleren de genezing van huidontstekingen. Dolichos pruriens, een bereiding uit de jeukboon, werkt speciaal bij jeuk door lever- en galaandoeningen. Fagopyrum esculentum, boekweit, stimuleert de genezing van veel huidklachten als hotspots, korstvorming en jeuk op verschillende lichaamsdelen, met name de onbehaarde delen. Solidago virga aurea, een bereiding uit de echte guldenroede, stimuleert de nierfunctie en heeft daardoor een bloedreinigend effect.