Oogontsteking, irritatie aan de ogen of andere oogproblemen bij uw hond of kat?

Zodra je bij je hond of kat vaststelt dat hij rusteloos wordt met een gezwollen of rood oog, met zijn poot regelmatig tegen zijn ogen drukt of wrijft, neem dan direct actie. Je weet nooit of het een allergische reactie is of een signaal van een serieuze oogziekte. Diverse oogziektes starten met rode en gevoelige ogen.

Katten zijn zeer gevoelig voor verschillende oog infecties en ziekten, naarmate ze ouder worden kunnen zij last krijgen van verschillende visuele handicaps.

Wat te doen bij het verzorgen van de ogen:
Vuil in de ogen van uw hond of kat? Heeft uw hond of kat droge ogen en wilt deze reinigen? Onderneem dan actie met Espree Aloe Optisoothe Eye Wash.

Preventief, ter voorkoming van oogproblemen:
Ter ontgifting/reiniging van het lichaam bij o.a. oogproblemen voor uw hond of kat kunt u gebruikt maken van PUUR Drainage voor honden en katten.

Vaak voorkomende oog-symptomen:
Oogirritatie en allergische bindvliesontsteking. Afgezien van de verwondingen en ongevallen, wordt blindheid ook veroorzaakt door specifieke aandoeningen. Een aantal belangrijke oogaandoeningen die bij honden katten voorkomen zijn.

Glaucoom bij honden en katten
Glaucoom wordt gekenmerkt door een toename van de druk in het oog, wat resulteert in het niet goed functioneren van de ooglens. Er wordt druk opgebouwd in de oogbal en leidt tot wazige pupillen, de retina en oogzenuw kan beschadigen wat kan leiden tot het moeten verwijderen van het oog. De intra-oculaire druk kan echter worden verminderd door specifieke medicatie tijdens de vroege stadia. In ernstige gevallen is een operatie de enige beschikbare behandeling.

Melanoom bij katten
Een melanoom ontwikkelt als gevolg van de verdikking van de iris. De kleur van de geïnfecteerde iris verandert zichtbaar. De ziekte komt vaak voor bij oudere katten. Normaal gesproken wordt het zieke oog verwijderd met behulp van een operatie.

Staar bij honden en katten
De ooglens wordt ondoorzichtig en leidt tot optische stoornissen. Indien onbehandeld leidt staar tot glaucoom. Staar wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van witte deeltjes in de lens van het oog. De ooglens wordt ondoorzichtig en leidt tot optische stoornissen. Indien onbehandeld leidt staar tot glaucoom. Een oorzaak kan zijn suikerziekte. Staar komt vaker voor bij honden dan bij katten. Operatie is mogelijk, de lens wordt getransplanteerd.

Herpes bij katten
Deze oogziekte bij katten is te wijten aan de aanwezigheid van het herpes virus in het lichaam. Het virus is aangetroffen in de oogzenuw, amandelen en zelfs in de neus van katten. 
» Lees hier meer informatie over herpes bij katten.

Progressieve Retina Atrofie (PRA) bij honden en katten
Dit is een erfelijke oogaandoening en is ongeneeslijk. Een dier met PRA lijdt aan een langzame afname van het gezichtsvermogen dat leidt tot blindheid.

Conjunctivitis bij katten
Conjunctivitis ontstaat wanneer het oogmembraan rood en ontstoken is, dit kan o.a. een gevolg zijn van het aanwezig zijn van het Herpes Virus. Enkele helpende producten zijn:

» Heel - Traumeel (bij kwetsuren en traumata)
» Heel - Oculoheel (bij oogirritaties)

Conjunctivitis bij honden
Deze ziekte wordt gekenmerkt door jeuk en oogafscheiding als gevolg van gezwollen slijmvliezen van de ogen. Verhoogde doorbloeding maakt de ogen rood en gezwollen. Verschillende virussen en bacteriën zijn drager van deze ziekte. Enkele helpende producten zijn:

» Heel - Traumeel (bij kwetsuren en traumata)
» Heel - Oculoheel (bij oogirritaties)

Plotselinge blindheid bij katten
Stress en hoge bloeddruk kunnen aanleiding zijn tot plotselinge blindheid bij katten. Diverse hormonale stoornissen, nierproblemen en ziekten, zoals diabetes kunnen de oorzaak of aanleiding zijn. Bloederige oogkamers en wijde pupillen zijn symptomen. 

Keratitis bij honden
Chronische Oppervlakkige 'Keratitis' of 'Degeneratieve Pannus' is een oogheelkundige aandoening, veroorzaakt pigmentatie en zorgt voor de vorming van oppervlakkige bloedvaten op de ogen. Indien onbehandeld kan het leiden tot vermindering van het zichtvermogen.

Cherry Eye bij honden
Deze ziekte wordt meestal gezien bij jonge honden en wordt gekenmerkt door een verzakking van de klier van het derde ooglid. In het algemeen wordt de ziekte ook naar het nog gezonde oog overgedragen. Een operatie aan de klier is onvermijdelijk.

Scleritis bij honden
De buitenste schil van de oogbol (sclera) is ontstoken. In het algemeen blijft de ziekte tot een oog beperkt. Een rood, gezwollen en hard cyste-achtige structuur kan worden gezien op de besmette oog. Diverse parasitaire ziekten zoals 'Toxoplasmose' of 'de ziekte van Lyme' leiden tot Scleritis. Het kan worden genezen met behulp van steroïden. Maar, in ernstige gevallen kan de ziekte ook leiden tot permanent verlies van het gezichtsvermogen.  

Uveitis bij honden
Deze ziekte kan zeer pijnlijk zijn, en kan het gevolg zijn van schadelijke parasitaire ziekte als 'Toxoplasmose'. Tekenen van de ziekte zijn onder andere vochtige en gevoelige ogen, ooglid spasmen en kleine pupillen. Deze oculaire ziekte is ook aanwezig bij de mens en kan leiden tot vermindert gezichtsvermogen indien het voor lange niet niet wordt behandeld.

Blepharitis bij honden
Blefaritis is een ernstige aandoening, gekenmerkt door besmet, rood en gezwollen oogleden. Verschijnselen zijn onder meer gezwollen oogleden, gevoelige ogen, spasmen van ooglid, abcessen, en een dikke afscheiding uit de ogen. Hormonale aandoeningen, onevenwichtige voeding, chemische reacties, parasitaire infecties en zelfs insectenbeten kunnen de oorzaak zijn.

Tranende ogen bij honden
Een hond kan ook last van ooginfecties hebben als gevolg van afwijkingen in de groei van de wimpers. Soms keren de wimpers naar binnen en wrijven tegen het oppervlak van het oog. Deze aandoening staat bekend als 'Entropion'. Dit leidt tot tranende ogen.