Wat kan ik doen dat de huid van mijn hond het vocht beter vasthoud?

Meervoudig onverzadigde vetzuren zijn noodzakelijk voor het lichaam. De meest belangrijke zijn omega 3 en omega 6. De termen ‘3’ en ‘6’ hebben betrekking op de plaats van de eerste dubbele binding in de vetzuurketen. Omega 3, de alfa-linoleenzuurgroep, wordt primair gewonnen uit vette vis. De voorloper van deze molecuul komt ook voor in bepaalde planten zoals lijnzaad en kan wel in het lichaam worden omgezet tot het werkzame omega 3 maar dit gaat gepaard met een verliesfactor van 90%. Omega 3 verkregen uit vis heeft deze hoge verliesfactor niet.

De belangrijkste soorten omega 3 zijn EPA , DHA en ETA. Bij omzetting van EPA worden de eicosanoïden van het type 3 en 5 aangemaakt, welke een anti-inflammatoire werking hebben. Waar verzadigde vetten en transvetten rechte, onbuigzame vetzuurketens zijn, hebben meervoudig onverzadigde vetten een of meer krommingen in hun keten en zijn ze flexibel. Dit heeft tot gevolg dat ze letterlijk meer plaats innemen in de cel, waardoor het celmembraan wordt opgerekt en versoepeld. Doordat de celmembranen soepel worden, verbetert de barrièrefunctie van de huid. De vrijgekomen EPA uit omega 3 zorgt ervoor dat vocht beter wordt vastgehouden waardoor de huid minder snel uitdroogt. Hiernaast hebben onverzadigde vetzuren een directe uitwerking op het immuunsysteem. Ze doen dit door remming van het complementaire immuunsysteem Th2 en door activering van Th1. Door het stimuleren van de Th1 helpercellen wordt de activiteit van de macrofagen gestimuleerd en door de remming van de Th2 helpercellen wordt er, door de beïnvloeding van de B-cellen, minder IgE gevormd wat leidt tot een vermindering van allergische reacties. IgE speelt een belangrijke rol bij atopische dermatitis.

De gemiddelde hond krijgt niet met regelmaat verse, vette vis. Vette vis (te denken valt aan makreel, zalm of tonijn) is niet alleen erg kostbaar, het is ook erg calorierijk en niet bevorderlijk voor het (over)gewicht van de gemiddelde huishond. Het supplementeren van een zeer hoge dosis zuivere en geconcentreerde omega 3 is een goede manier om de gezonde balans tussen omega 3 en 6 in het lichaam te verkrijgen, temeer omdat men zo met de dosering kan ‘spelen’, dit in tegenstelling tot omega 3 verwerkt in een hondenbrok. De concentratie EPA en DHA in een supplement is hier van groot belang, alleen bij hoge concentraties heeft omega 3 een bewezen therapeutisch effect. Een hond van 10 kg. moet ongeveer 400 mg omega 3 per dag binnen krijgen en dus minimaal 40 mg per kg lichaamsgewicht per dag, gebruik dus PUUR Omega 3 visolie