Wonden bij je Hond of Kat? Hoe ga je er mee om?

De oorzaken van wonden zijn divers en ook het type wond verschilt van geval tot geval. Van een beet van een ‘collega hond’ tot een botsing met prikkeldraad in de wei. Van een hotspot tot een uit de hand gelopen allergische reactie op insecten. Om wat voor wond het ook gaat, in alle gevallen geldt dat het uitermate hinderlijk is voor het dier. Naast een grondige ontsmetting is het van belang de wond zo snel mogelijk ‘tot rust te brengen’, om te voorkomen dat het dier eraan gaat bijten, schuren of likken waardoor de wond niet geneest, gaat infecteren of zich zelfs uitbreidt. Wij bieden verschillende middelen die ingezet kunnen worden bij uitwendig letsel, deze worden hier beschreven.
 

Uitwendige wondbehandeling

 

PUUR Wondgel
Deze wondgel op geleibasis bevat een extract van Calendula, Echinacea angustifolia, Millefolium, Hamamelis en Aloë Vera. Calendula bevordert de vorming van granulatieweefsel waardoor de huid zich sneller herstelt. Het zorgt voor een mooie wondgenezing, zonder wildgroei, met een zo klein mogelijk litteken. Hamamelis bevordert de wondgenezing en werkt verzachtend op de (droge of geïrriteerde) huid. Echinacea angustifolia weert infecties. Door toevoeging van Millefolium remt de Puur Wondgel tevens kleine bloedingen. De toegevoegde Aloë werkt ontstekingremmend, dringt diep in de huid en het onderliggende weefsel en bevordert de conditie hiervan door haar natuurlijke vitamines, waaronder B12, mine-ralen, enzymen en aminozuren. De wondgel trekt erg snel in waardoor deze goed zonder verband is in te zetten, gebruik PUUR Wondgel.

Puur Calendula zalf
PUUR Calendulazalf bevat Calendula officinalis tinctuur en daarnaast Equisetum en Capsella tinctuur. Calendula officinalis, de goudsbloem, heeft een ontstekingsremmende werking en bevordert het genezingsproces van wondjes door de stimulering van de vorming van granulatieweefsel, zonder de groei van wild vlees. Het wordt toegepast bij ontstekingen van de huid en slecht helende wonden en, humaan, bij brandwonden. Capsella bursa-pastoris herderstasje en Equisetum arvense (heermoes) werken bloed-stelpend, gebruik PUUR Calendula Zalf.

Espree Wound Cream
De verzachtende wondcrème van Espree, op basis van Aloë Vera, gaat kauwen, bijten en likken tegen en herstelt de huid bij wondjes, kloofjes, hot spots en andere beschadigingen. Deze crème bevordert de celgroei van de huid wat zorgt voor een sneller herstel van de wond. Hoewel deze crème lekker ruikt is de smaak zeer bitter. Het wordt dan ook door het merendeel van de honden en katten als verschrikkelijk vies ervaren. Espree Wound Cream kan hierdoor zeer goed worden ingezet bij wonden die niet genezen doordat de hond of kat de wondzalf continu oplikt voordat deze zijn werk heeft kunnen doen. Espree Wound Cream is eveneens beschikbaar in een verpakking voor paard en pony.
 

Inwendige wondbehandeling

PUUR Trauma bij ongelukjes
PUUR Trauma kan worden ingezet bij trauma’s en blessures. Na verrekking, kneuzing, verdraaiing, bloeduitstorting, spierscheuring of bij mentaal trauma en schrik, bijvoorbeeld na een aan-rijding, zorgt het voor een sneller herstel. PUUR Trauma stimuleert de resorptie van (wat grotere) bloeduitstortingen waardoor de zwelling en dus ook de pijn sneller afneemt en het bevordert het herstel van gekneusd weefsel. Ook in acute situaties waarbij sprake is van shock kan PUUR Trauma ingezet worden om het dier tot rust te laten komen.
PUUR Trauma is verkrijgbaar in een verpakking van 50 ml.

Zowel in- als uitwendige wondbehandeling

  • All Septicum Hond/Kat

All Septicum
All Septicum is een fytotherapeutisch compostium dat stimulerend werkt op het immuunsysteem en op de aan-maak en activiteit van de fagocyten. Hierdoor wordt het vermogen tot het onschadelijk maken van bacteriën, virussen en schimmels bevorderd. Inwendige toediening werkt ontstekingswerend, met name op de slijmvliezen van de luchtwegen, maag en darmen. Het stimuleert de organen om afvalstoffen af te voeren. Uitwendige toediening heeft een ondersteunend effect op wondbehandeling en schimmelinfecties. All Septicum trekt vuil uit de wond en werkt sterk reinigend. All Septicum Hond/Kat