Heeft mijn kat herpes?

Het Herpesvirus (FHV-1 of FHeV-1) is, samen met het Calicivirus, een van de belangrijkste veroorzakers van niesziekte bij de kat. Het herpesvirus wordt overgedragen door fysiek contact tussen katten. Hoewel ‘niesziekte’ vrij onschuldig klinkt, is dit het niet. Niesziekte veroorzaakt door het herpesvirus uit zich als eerste door, de naam zegt het al, niezen en een snotterige neus en ogen. Niesziekte kan echter snel verergeren. Doordat katten door een verstopte neus niet meer kunnen ruiken, vergaat ze ook de eetlust. Een geïrriteerde slijmhuid in de keel, neus en mondholte maakt eten nog minder aantrekkelijk. In uiterste gevallen kan dit inhouden dat katten, zonder dwangvoederen, zichzelf doodhongeren. Veel katten krijgen koorts en krijgen het benauwd. Wanneer katten met een verstopte neus door hun mond gaan ademen, is de kans aanwezig dat de ontsteking afdaalt naar de luchtpijp en de longen. Bovendien is het risico aanwezig dat niesziekte chronisch wordt.

Wanneer een kat eenmaal besmet is met het herpesvirus zal hij dit altijd latent bij zich blijven dragen, ook al lijkt hij volledig gezond. In tijden van een verminderde weerstand kan de niesziekte weer de kop op steken en ook stress is een bekende veroorzaker van het reactiveren van het virus. Dit is ook de reden dat catteries, pensions, tentoonstellingen of dierenartsenpraktijken bekende ‘niesziektebolwerken’ zijn; hier zitten immers veel – vaak gestresste – katten bij elkaar wat zorgt voor een verhoogde infectiedruk. Niesziekte wordt voornamelijk overgedragen via orale, oculaire en nasale uitscheiding bij de kat, dit gaat het snelste wanneer een acuut zieke kat in contact komt met andere katten, hoewel ook latent zieke katten het virus kunnen overbrengen op gevoelige katten. Ook via schoeisel en kleding kan het virus worden overgedragen, maar omdat het niet lang overleeft ‘buiten de kat’ gebeurt dit weinig.

Vaccinatie tegen herpes voorkomt helaas lang niet altijd dat een kat besmet raakt, wel vermindert het in veel gevallen de symptomen als een kat ziek wordt en reduceert het eveneens het uitscheiden van het virus.

Conjunctivitis

Herpes heeft niet alleen zijn weerslag te hebben op de luchtwegen van een kat, ook de ogen kunnen door het herpesvirus aangetast worden. In zo’n geval spreken we van conjunctivitis, oftewel bindvliesontsteking. Hierbij raakt het ‘roze gedeelte’ van het oog geïrriteerd wat kan uitmonden in een voor de kat uitermate onprettige ontsteking van het oog. Om te voorkomen dat onherstelbare schade aan de ogen optreedt is het belangrijk om zo snel mogelijk, zodra de eerste symptomen van niesziekte zich voordoen, in te grijpen.

De behandeling

L-Lysine: effectief tegen herpes

L-Lysine L-Lysine is een essentiële eiwitbouwsteen (aminozuur) en vervult vele functies in het lichaam. Het is geconcentreerd in spierweefsel, bevordert de opname van calcium en zorgt voor een goede botaanmaak. Voor ondersteuning van het afweersysteem en verhoging van de weerstand. Door de collageenvormende eigenschappen is het van groot belang voor weefselherstel in het lichaam. Wanneer een dier L-Lysine niet voldoende binnenkrijgt kan dit leiden tot allerhande klachten. Een van de meest gehoorde klachten is weerstandsvermindering met daardoor een hogere gevoeligheid voor (herpes)infectie en virussen. Uit studies blijkt dat het supplementeren van L-lysine de ernst van de symptomen terug kan dringen en verspreiding van het virus in tijden van stress tegengaat.

Lysine is een antagonist van het semi-essentiële aminozuur arginine. ‘Semi-essentieel’ houdt in dat een dier het onder normale omstandigheden zelf in voldoende mate kan aanmaken maar dit soms door ziekte, ouderdom of juist groei, onvoldoende lukt. Beide aminozuren maken gebruik van dezelfde celmechanismen in het lichaam en een teveel van de een kan dan ook al snel leiden tot een tekort aan de ander. Waar Lysine vooral wordt gewonnen uit dierlijke eiwitten, komt arginine voornamelijk uit plantaardige eiwitten als granen. In de moderne voeding zit relatief veel arginine, mede door het hoge gehalte aan granen en plantaardig materiaal. Daarom loont het L-lysine, met name in tijden van een verminderde weerstand, los te supplementeren.

Bij dieren wordt L-Lysine voornamelijk ingezet ter uitschakeling van actieve herpesvirussen of om mogelijke besmetting te voorkomen, bijvoorbeeld op plekken waar veel dieren bij elkaar zijn. L-Lysine kan het beste worden gegeven in combinatie met Vitamine B6 en op nuchtere maag. Deze vitamine ondersteunt de L-Lysine bij de assimilatie en werkt gunstig op de vorming van nieuw weefsel en het herstel van beschadigd weefsel. PUUR L-Lysine, bevat deze combinatie van L-lysine en B6 en is het middel bij uistek om in te zetten bij niesziekte.

L-lysine of F-lysine?
Naast L-Lysine wordt soms de term F-Lysine gebruikt. L-Lysine en F-Lysine zijn hetzelfde. Sommige fabrikanten hanteren de term F-Lysine omdat dit product veel bij katten wordt ingezet, de F is hier een afgeleide van Feline.