Niesziekte bij de kat, wat wil je weten?

Weerstand, herpes en de rol van L-lysine

Het Herpesvirus (FHV-1 of FHeV-1) is, samen met het Calicivirus, een van de belangrijkste veroorzakers van niesziekte bij de kat. Wanneer een kat eenmaal besmet is met het herpesvirus zal hij dit altijd latent bij zich blijven dragen, ook al lijkt hij volledig gezond. In tijden van een verminderde weerstand kan de niesziekte weer de kop op steken en ook stress is een bekende veroorzaker van het reactiveren van het virus. Niesziekte wordt voornamelijk overgedragen via orale, oculaire en nasale uitscheiding bij de kat, dit gaat het snelste wanneer een acuut zieke kat in contact komt met andere katten. Vaccinatie tegen herpes voorkomt helaas lang niet altijd dat een kat besmet raakt, wel vermindert het in veel gevallen de symptomen als een kat ziek wordt en reduceert het eveneens het uitscheiden van het virus.

L-Lysine: effectief tegen herpesvirussen
L-Lysine is een essentieel aminozuur dat niet door het dierenlichaam kan worden aangemaakt en dus in de voeding moet zitten. Naast het feit dat het een belangrijke bouwstof van eiwit is, heeft het zijn uitwerking op het immuunsysteem, met name op de productie van antilichamen. Door de collageenvormende eigenschappen is het van groot belang voor weefselherstel in het lichaam. Wanneer een dier L-Lysine niet voldoende binnenkrijgt kan dit leiden tot uiteenlopende klachten. Een van de meest gehoorde klachten is weerstandsvermindering met daardoor een hogere gevoeligheid voor (herpes)infectie en virussen. Uit studies blijkt dat het supplementeren van L-lysine de ernst van de symptomen terug kan dringen en verspreiding van het virus in tijden van stress tegengaat .

Lysine is een antagonist van het semi-essentiële aminozuur arginine. ‘Semi-essentieel’ houdt in dat een dier het onder normale omstandigheden zelf in voldoende mate kan aanmaken maar dit soms door ziekte, ouderdom of juist groei, onvoldoende lukt. Beide aminozuren maken gebruik van dezelfde celmechanismen in het lichaam en een teveel van de een kan dan ook al snel leiden tot een tekort aan de ander. Waar Lysine vooral wordt gewonnen uit dierlijke eiwitten, komt arginine voornamelijk uit plantaardige eiwitten als granen. In de moderne voeding zit relatief veel arginine, mede door het hoge gehalte aan granen en plantaardig materiaal. Daarom loont het L-lysine, met name in tijden van een verminderde weerstand, los te supplementeren.

Bij dieren wordt L-Lysine voornamelijk ingezet ter uitschakeling van actieve herpesvirussen of om mogelijke besmetting te voorkomen, bijvoorbeeld op plekken waar veel dieren bij elkaar zijn. L-Lysine kan het beste worden gegeven in combinatie met Vitamine B6 en op nuchtere maag. Deze vitamine ondersteunt de L-Lysine bij de assimilatie en werkt gunstig op de vorming van nieuw weefsel en het herstel van beschadigd weefsel.
PUUR L-lysine, bevat deze combinatie van L-lysine en B6 en is het middel bij uitstek om in te zetten bij niesziekte.

PUUR Weerstand
PUUR Weerstand is een samenstelling van Zink picolinaat, Ascorbine zuur, MSM, L-Lysine, Trigonella Foenigraecum, Plantago major, Echinacea purpurea en Pau d’arco. Dit middel kan in worden gezet bij acute problemen met de weerstand. Denk hierbij aan acute ontstekingen, allergische reacties of bacteriële- en virusinfecties. De kruiden, vitaminen, mineralen en aminozuren in PUUR Weerstand helpen allen de weerstand te verhogen. Zo zorgt de toegevoegde Plantago voor regeneratie van de lichaamscellen en gaat Echinacea infecties tegen.

PUUR Sinus bij niesziekte
PUUR Sinus bestaat uit een verdund extract van Lapacho, Echinacea, Plantago en Eupatorium en mineraalzouten. Lapacho (Pau d’arco) is de naam van de binnenbast van een boom die in Brazilië voorkomt, de Tabebuia avellanedae. Deze bast bevat een stof - Quecha- welke zeer sterk ontstekingswerende eigenschappen bezit. Lapacho wordt ingezet bij bacteriële-, virale- en schimmelinfecties. Echinacea is bekend om zijn immunostimulerende werking (antiviraal, ontstekingwerend). Tevens werkt Echinacea stimulerend op het lymfestelsel. Plantago major werkt vooral op de slijmhuid van de longen en de spijsverteringsorganen. Plantago gaat allergische reacties tegen en remt ontstekingen. Tevens bezit Plantago antibacteriële en koortsverlagende eigenschappen. Eupatorium verhoogt de weerstand van het slijmvlies en wordt toegepast bij aandoeningen aan de bronchiën. De mineraalzouten ondersteunen het totale energetische systeem en stimuleren de celstofwisseling waardoor er een ontgiftende werking optreedt, PUUR Sinus.