Artrose en Artritis bij paarden

 

De meeste paarden zijn net topsporters: ze moeten veel en intensief bewegen gedurende een korte periode.
Dit heeft vaak tot gevolg dat pezen, spieren en gewrichten snel slijten en artrose of artritis kan ontstaan. Artrose hoeft niet altijd te ontstaan ten gevolge van een over- of verkeerde belasting van het bewegingsapparaat; ook erfelijkheid, verkeerde voeding, onzorgvuldige fokkerij of trauma kan artrose veroorzaken. Waar artrose een aandoening is die voornamelijk ongemak en stijfheid veroorzaakt, gaat artritis vaak gepaard met pijn. In beide gevallen is het raadzaam het paard op een natuurlijke manier te ondersteunen met PUUR Glucosamine Compleet. Over Glucosamine en de verdere bestanddelen die een goed glucosamine complex zou moeten bevatten is al veel geschreven. Vaak is het onduidelijk wat er precies in zit, in welke verhoudingen en, wellicht wel het allerbelangrijkst, in welke vorm deze bestanddelen in het preparaat zijn verwerkt. Reden temeer om de feiten wat betreft PUUR Glucosamine Compleet, eens op een rijtje te zetten en te vergelijken met overige glucosaminepreparaten die op de markt zijn voor paarden.

Glucosamine Complex: bij artrose
De belangrijkste functie van PUUR Glucosamine Compleet is het aanmaken van proteoglycanen. Deze proteoglycanen vormen, samen met water, het meest belangrijke bestanddeel van de gewrichtsvloeistof, die de gewrichten en het kraakbeen soepel houdt. PUUR Glucosamine Compleet bevat een complete combinatie van elkaar aanvullende stoffen:

Glucosaminesulfaat
Glucosaminesulfaat is onmisbaar voor de aanmaak van bindweefselstructuren in het lichaam. Het speelt een belangrijke rol bij de opbouw van gewrichten, banden, kapsels en huid en stimuleert de aanmaak van kraakbeen. Daarnaast is het een bouwsteen van smeervloeistoffen in de gewrichten, slijmvliezen en het oog. Ook heeft het ontstekingswerende eigenschappen, het blokkeert ontstekingsbevorderende mediatoren.

Chondroïtinesulfaat
De werking van het Glucosaminesulfaat komt het beste tot uiting in combinatie met chondroïtinesulfaat, één van de belangrijkste bestanddelen van kraakbeen, banden en botten. Het gaat de afbraak van kraakbeen tegen en dient tevens als bouwsteen voor nieuw kraakbeen. Ook verhoogt dit sulfaat het gehalte aan hyaluronzuur, wat als smeermiddel werkt in de gewrichten. Daarnaast blokkeert het enzymen die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van kraakbeen. 

Calcium- & Magnesiumcitraat
Naast Glucosamine- en Chondroïtinesulfaat bevat de Glucosamine compleet calcium- en magnesium in citraatvorm, welke een goede bouwsteen vormen voor de botten en gewrichten. Ook het bindweefsel maakt hier voor zijn opbouw gebruik van. Magnesium werkt tevens ontspannend op de spieren en biedt daardoor verlichting bij pijn. PUUR Glucosamine compleet bevat een organische calcium- en magnesiumverbinding, wat het lichter verteerbaar en daarmee makkelijk opneembaar maakt. Doordat deze organische verbindingen lichaamseigen zijn, vormen ze tevens geen belasting voor het dier.

MSM
Methyl Sulfonyl Methaan, oftewel MSM, is een organische zwavel en leverancier van de belangrijkste zwavelverbindingen in het lichaam. Deze verbindingen zijn nodig voor de aanmaak van collageen en keratine en helpen tevens bij de opbouw van het kraakbeen. Samen met Magnesiumcitraat bevordert het de celstofwisseling. Ook heeft het een pijnstillend effect op de spieren en gewrichten en gaat het ontstekingen tegen.

Ascorbinezuur
Ascorbinezuur, of Vitamine C, is onmisbaar voor de aanmaak van bindweefsel en kraakbeen en remt de afbraak van glycosaminoglycanen. Het is tevens van belang voor de opname van de weefselvormende aminozuren. Ook verbetert het de opname van de calcium en magnesium en de werking van de glucosamine en chondroïtine.

PUUR Glucosamine Compleet: bij artritis
De PUUR Glucosamine Compleet, kan ingezet worden bij pijnlijke ontsteking(en) in de gewrichten. De gunstige eigenschappen van PUUR Glucosamine Compleet is zijn sterkere ontstekingsremmende werking. De toegevoegde Boswellia gaat ontstekingen tegen en werkt herstellend op de slijmhuid. Niacinamide stimuleert de stofwisseling en is van belang voor de productie van energie. N-Acetyl-cysteïne is een krachtig antioxidant met een aan-getoonde bescherming tegen een groot aantal toxische stoffen evenals een slijmoplossende werking.