Met jouw paard en/of pony: Soepel op weg met Trias Omega!

De meeste paarden zijn topsporters: ze moeten veel en intensief bewegen gedurende een korte periode. Pezen en spieren kunnen hierdoor beschadigingen oplopen zoals scheurtjes of ontstekingen, maar ook kunnen gewrichten sneller slijten waardoor artrose of artritis kan ontstaan. Artrose hoeft niet altijd te ontstaan ten gevolge van een over- of verkeerde belasting van het bewegingsapparaat; ook erfelijkheid, verkeerde voeding of trauma kunnen een oorzaak zijn. Een goede conditie van de spieren, pezen, banden, gewrichten en botten is essentieel voor een soepel gangenwerk. Met Trias Omega Paard/Pony helpt u het paard weer soepel op weg!

Trias Omega: essentiële vetzuren voor paard en pony
Een goede balans tussen verzadigde en onverzadigde vetten en de verschillende onverzadigde vetzuren onderling is belangrijk voor een gezond paardenlichaam. De belangrijkste onverzadigde vetzuren zijn Omega-3 en Omega-6, waarbij de termen ‘3’ en ‘6’ betrekking hebben op de plaats van de eerste dubbele binding in de vetzuurketen. Omega-3 in de vorm van EPA en DHA wordt primair gewonnen uit vette vis. ALA (Alfa-linoleenzuur) is de voorloper van EPA en DHA en wordt gewonnen uit bepaalde planten zoals lijnzaad. Voor carni- en omnivoren, zoals de kat en de hond, sluit het eten van vis aan bij hun voedingspatroon en spijsverteringsstelsel. Hierdoor wordt bij deze dieren vaker Omega-3 in de vorm van visolie aangeraden. Paarden zijn echter herbivoren, het toedienen van Omega-3 gewonnen uit lijnzaadolie is dan natuurlijker.

Het belang van de juiste verhouding
Zowel Omega-3 als Omega-6 hebben een positieve uitwerking op het lichaam. Tenminste, als ze in de juiste verhouding worden aangeboden. Beide vetzuren maken voor hun omzetting in gunstige stoffen namelijk gebruik van een aantal dezelfde enzymen.

Het enzym delta-6 desaturase is zowel verantwoordelijk voor de omzetting van linolzuur (Omega-6) in het gunstige DGLA, als voor de omzetting van ALA (Omega-3) naar het ontstekingsremmende EPA. Wanneer te weinig Omega-3 of teveel Omega-6 wordt aangeboden resulteert dit in onvoldoende enzymwerking om ALA om te zetten in EPA en wordt er teveel Omega-6 omgezet. Dat heeft juist een ontstekingsbevorderend effect.

Omega-9 wordt primair ingezet als anti-oxidant, het voorkomt dat de Omega-3 en Omega-6 oxideren. Trias Omega bevat de essentiële vetzuren 3, 6 en 9 in de meest ideale verhouding, waardoor zowel 6 als 3 goed worden opgenomen.

Indicatiegebieden Trias Omega
Trias Omega heeft verschillende gunstige eigenschappen die het tot een uitstekend product ter ondersteuning bij artrose maken. Maar deze gunstige eigenschappen hebben niet alléén een positieve invloed op artrose.

De onverzadigde vetzuren 3 en 6 zorgen ook voor meer energie en een goede conditie van huid en haar. Bij paarden die slecht in de wintervacht komen, erg blijven verharen of nog last hebben van de naweeën van staart- en maneneczeem kan Trias Omega zeer goed worden ingezet om de conditie van huid en haar te ondersteunen. Meer hierover leest u in het protocol Huid- en vachtproblemen, te vinden in de veterinaire bibliotheek.

Eigenschappen en indicaties:
Onverzadigde vetzuren worden in het lichaam omgezet in verschillende gunstige stoffen, namelijk EPA en DHA (uit Omega-3) en GLA (Omega-6):

ALA is een belangrijke bouwsteen voor de celmembranen en wordt door het paard niet zelf aangemaakt. Het is de voorloper van EPA en DHA.

EPA versoepelt de celmembranen en werkt sterk ontstekingsremmend. Hierdoor heeft het een gunstige uitwerking op de gewrichten bij artrose, vermindert het de pijn en zorgt het voor meer souplesse. EPA heeft ook een positieve invloed op huid en haar, bijvoorbeeld bij een droge of doffe vacht of overgevoelig heid door een allergie.

DHA heeft vooral invloed op het zenuwstelsel. DHA komt in hoge dosis voor in de hersenen. Het heeft gunstige effecten op de ontwikkeling van de hersenen bij opgroeiende dieren, al vanaf de ontwikkeling in de baarmoeder. Daarom wordt het aangeraden bij merries die drachtig zijn of zogen en bij opgroeiende veulens tot 1 jaar. Ook blijkt DHA gunstig te zijn bij allerlei degeneratieve processen in het zenuwstelsel waardoor het wordt aangeraden bij het ouder wordende paard. Recent begint men in te zien dat DHA vele effecten heeft die ook aan EPA zijn toegewezen.

GLA is de voorloper van een belangrijke ontstekingsremmende prostaglandine, genaamd PGE1, die een rol vervult bij de regulering van het zenuwstelsel, het hart- en vaatstelsel, het voortplantingssysteem, de conditie van de huid en andere biologische functies. Het is bij paarden met name goed in te zetten bij huidklachten zoals een doffe, droge of schilferige huid, zoals restjes zomereczeem die maar niet weg willen of bij paarden die niet goed in de wintervacht komen.