Mok bij het paard

De term ‘mok’ wordt gebruikt voor verschillende type huidaandoeningen aan de benen van het paard. Vaak begint mok in de kootholte, maar dit hoeft niet persé. Mok kan verschillende oorzaken hebben, variërend van een insectenbeet tot een (bacteriële) infectie, schimmel, mijt of irritatie door bijvoorbeeld zand. Wanneer de huid van het paardenbeen eenmaal beschadigd is geneest deze erg moeilijk, voornamelijk doordat de wond door het gebruik van het been continu in beweging blijft en zo niet rustig kan genezen. Ook zijn wonden op het been snel vatbaar voor infectie van buitenaf.

In een vochtige omgeving gedijt mok extra goed, de huid wordt door nattigheid wat ‘weker’ waardoor deze sneller aangetast raakt. In perioden van veel regen, zoals in het najaar, zien we in de regel dan ook meer gevallen van mok. Droge mok wordt gekenmerkt door kloven terwijl natte mok zich kenmerkt door uitslag met (dikke) korsten.

Een holistische aanpak…
Mok kent geen één-op-één behandeling. De meest effectieve aanpak hangt af van het type mok en de oorzaak. Ook de weerstand van het paard is van invloed op het genezen van mok. In veel gevallen wordt gekozen voor een louter uit-wendige aanpak van de mok, wij raden u aan om mok ook vooral van binnenuit te bestrijden.

Het Protocol

1. Inwendig Reinigen met PUUR Drainage om het lichaam te ontgiften zodat een ´schone start´ kan worden gemaakt.
2. Dagelijks Puur Moc toedienen om mok inwendig tegen te gaan.
3. Uitwendig mok behandelen met PUUR Zink Zwavel of Puur Calendula zalf.
4. Eventueel de weerstand en conditie verhogen met PUUR Weerstand.

PUUR Drainage

PUUR Drainage stimuleert de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam door het onder-steunen van de blaas- en nierfunctie, de spijs-verteringsfunctie en de werking van het lymfe-stelsel. Niet alleen ontdoet het het lichaam van afvalstoffen, ook slaat een vervolgbehandeling beter aan in een ´schoon´ lichaam. Daarnaast voorkomt een drainagekuur de opslag van nieuwe afvalstoffen. Ook bij chronische klachten is het aan te raden regelmatig een drainagekuur te geven.

100 ml PUUR Drainage is genoeg voor een kuur van 50 dagen, deze hoeft slechts eenmalig te worden gegeven.

Puur Moc
Tegelijkertijd met de PUUR Drainage, kunt u PUUR Moc inzetten. PUUR Moc is een natuurlijk gezondheidsmiddel in druppelvorm dat werkt bij natte en droge mok. De werkzame bestanddelen van PUUR MoC zijn een verdunning van Sulphur en Graphites. Sulphur, een bereiding uit zwavel, heeft een positieve invloed op de zwavelstofwisseling en stimuleert de functie van de lever. Graphites, een bereiding uit grafiet, is een belangrijk constitutiemiddel voor de huid.

PUUR Moc is verkrijgbaar in een verpakking van 100ml. Gebruik PUUR Moc als een kuur en niet als onderhoudsmiddel.

PUUR Zinkzwavel

Uitwendig bij natte mok
Voor uitwendige verzorging van mok is PUUR Zinkzwavel uitermate geschikt. Zink bevordert de wondgenezing. Zwavel is van belang bij het bestrijden van infecties en maakt deel uit van de weef-selherstellende aminozuren. Colloïdaal zilver werkt tegen vele soorten bacteriën, schimmels en virussen. Tevens helpt zilver het weefsel zich beter te herstellen. Grafiet helpt de droge huid zich te herstellen en wordt veel ingezet bij mok. Vitamine E helpt bij het vasthouden van de zwavel-gebonden aminozuren, stabiliseert de cel-membranen en heeft een ontstekingsremmende werking. Cade-olie wordt ingezet tegen huid- en vachtproblemen, maar vooral tegen parasitaire infecties. Theeboomolie wordt vooral gebruikt bij ontstekingen (ook preventief), wonden, schimmelinfecties, bacteriële infecties, jeuk en insectenbeten. Blauwe kamille vermindert ontstekingen van de huid. Het werkt bovendien verkoelend en jeukstillend. De celzouten (speciale voedingsstoffen voor huid en vacht) zorgen onder andere voor een goede cel-stofwisseling van de huid en ondersteunen daar-door het herstel van huid en vacht.

En verder…
Naast deze grondige aanpak van mok zijn er nog een aantal andere stappen die onder-nomen dienen te worden om mok tegen te gaan. Zo is het raadzaam om de kootholte eenmalig schoon te maken met Betadine Scrub, dit om de aangedane plekken te ontsmetten. Eveneens is het van belang om de korstjes die ontstaan met rust te laten. Het kan erg verleidelijk zijn korstjes eraf te pulken, dit komt het herstellend vermogen van de huid echter niet ten goede. Daarnaast is het raadzaam om het paard zo droog mogelijk te houden en op te stallen in een schone, droge stal bij regenachtig weer.