Spijsverteringsproblemen bij Paard en/of Pony

 

Goede voeding vormt de basis van een gezond dierenlichaam. Toch kan het spijsverteringsproces, ondanks goede voeding, niet goed verlopen. Vaak gaat het hierbij om acute, kortdurende klachten, in andere gevallen is er sprake van een chronisch verstoorde darmflora of geïrriteerd maagdarmslijmvlies, dit kan verschillende oorzaken kan hebben. Denk aan het eten van viezigheid op straat of het drinken uit vuile slootjes door hond of kat of de dunne mest bij het paard na een voedselverandering. In alle gevallen, acuut of chronisch, geldt dat een natuurlijke aanpak vaak uitkomst biedt.

De beste aanpak…
Voor de juiste, meest doeltreffende aanpak van spijsverteringsklachten, is het van belang te weten waar deze door veroorzaakt worden. Het is namelijk vele malen effectiever om de oorzaak van de klachten aan te pakken dan de symptomen alleen.

Bij acute en chronische diarree: PUUR Diarree ter regulering van de darmen, eventueel aangevuld met PUUR Spijsvertering Paard/Pony of PUUR Psyllium Paard/Pony om de diarree te stoppen. PUUR Probiotica Paard/Pony voor opbouw van de darmflora.

Bij verstopping: PUUR Psyllium Paard/Pony maakt de ontlasting zachter
Na anti-biotica, voedselveranderingen en bij stress: PUUR Probiotica Paard/Pony voor opbouw van de darmflora.
Ter ontgifting na vervuiling: PUUR Spijsvertering Paard/Pony voor het adequaat afvoeren van afvalstoffen.
Wanneer spijsverteringsproblemen zorgen voor huid- en vachtproblemen: PUUR Probiotica Paard/Pony voor een gezonde spijsvertering, PUUR Spijsvertering Paard/Pony ter ontgifting, aan te vullen met NML Omega 3 essentiële vetzuren.
Bij gas in de darmen of maagproblemen: PUUR Gastri stimuleert de spijsvertering, PUUR Maag Paard/Pony reguleert de maagwerking.

PUUR Drainage
Voor een goede spijsvertering is het aan te raden het lichaam twee maal per jaar te ontdoen van afvalstoffen. Dit kan met PUUR Drainage Paard/Pony. Dit middel stimuleert de lever, nieren, darmen en het lymfestelsel om afvalstoffen af te voeren, zodat een ‘schone start’ kan worden gemaakt. Naast een vermindering van allergische reacties, zorgt een drainagekuur ervoor dat voedingsstoffen en medicijnen een beter effect hebben; ze worden beter opgenomen. Ook bij chronische klachten is het aan te raden regelmatig een drainagekuur te geven ter ondersteuning van de totale behandeling.

Spijsvertering
Bij problemen die ontstaan als gevolg van toxinen in de darmen, bijvoorbeeld ten gevolge van het drinken uit vieze slootjes, het eten van troep op straat of slecht geconserveerde voeding en na toediening van bepaalde medicijnen (die vaak zware metalen bevatten), kan PUUR Spijsvertering Paard/Pony worden ingezet. Ook werkt PUUR Spijsvertering erg goed bij acute diarree. De Psyllium vezels in PUUR Spijsvertering maken de darminhoud zachter met inname van voldoende water bij obstipatie; bij diarree nemen de vezels overtollig vocht in de darmen op. Ook neutraliseren ze de aanwezige toxinen in het spijsverteringskanaal. MSM, organische zwavel, helpt de cellen om overmatig vocht en gif af te voeren. De Bifidobacterium lactus, Lactobacillus acidophilus, Lactococcus latis, Entero-coccus faecium, Lactobacillus casei en Lactobacillus salivarius zorgen voor gezonde ingewanden en remmen de ontwikkeling van pathogene organismen. Tot slot bevat Spijsvertering Bentonite. Bentonite bindt toxinen en zware metalen uit de darmen aan zich om deze met de ontlasting af te voeren. PUUR Spijsvertering heeft een uitstekende ‘stoppende werking’ bij diar-ree. Tevens helpt het de darmflora op te bouwen.

PUUR Maag
PUUR Maag Paard/Pony is een fytotherapeuticum in poedervorm dat kan worden ingezet bij uiteenlopende maagproblemen zoals maagslijmvliesirritaties, krampen, braken, spugen, kotsen of overgeven bij kleine huisdieren, gasvorming in maag en darmen en eetlustgebrek. PUUR Maag reguleert de aanmaak van maagzuur en werkt effectief bij een gebrekkige spijsvertering, slechte opname van voedingsstoffen en een zwakke maag.

PUUR Probiotica
Een verstoring van de darmflora kan vele oorzaken hebben, denk bijvoorbeeld aan antibiotica, voedsel-verandering of stress. PUUR Probiotica Paard/Pony bestaat uit goede darmbacteriën en herstelt de verstoorde darmflora, wat de opname van voedingsstoffen en de spijsvertering bevordert. Probiotica bevat negen bacteriestammen. Naast probiotica bevat Probiotica ook prebiotica. Dit zijn voedingsdeeltjes (vezels) die in de maag en de dunne darm niet worden verteerd maar pas in de dikke darm door de darmflora worden afgebroken. Bij deze afbraak komen stoffen vrij die de groei en activiteit van de darmflora stimuleren. Deze prebiotica spreiden als het ware het bedje voor de probiotica.
Goede darmbacteriën gaan de groei van schimmels, gistcellen en ziekmakende bacteriën tegen en bevatten antistoffen ter ondersteuning van het immuunsysteem. Daarnaast helpen ze met de opbouw van vetzuren, die van belang zijn voor een gezonde darmwand en maken ze spijsverterings-enzymen aan.

PUUR ium
Het vezelmengsel PUUR Psyllium Paard/Pony (vlozaad) kan ingezet worden voor een goede darmwerking. De vezels in de Psyllium kunnen twintig maal hun eigen volume aan water opnemen. Dit zorgt ervoor dat de darminhoud zachter en volumineuzer wordt wat de darmpassage, met name bij verstopping, verbetert en diverticulosis voorkomt. Bij paarden die zand eten kan het preventief worden ingezet om zandkoliek te voorkomen*. Daarnaast vertragen de vezels de opname van koolhydraten en suikers, wat schommelingen van de bloedsuikerspiegel tegengaat. PUUR Psyllium heeft tevens een ontgiftende werking. Het bindt een aantal toxinen en zware metalen aan zich en voert deze af met de ontlasting.

PUUR Diarree
PUUR Diarree helpt zowel bij maag- als bij darmklachten. Het bevordert de genezing van het maag- en darmslijmvlies wanneer dit is aangetast en voorkomt gasophopingen in het maagdarmkanaal. Daarnaast zorgt het voor een goede peristaltiek van de darmen. Arsenicum album, een bereiding uit arsenicum, bevordert de genezing van het maagdarmslijmvlies, bij een rommelige buik en na het eten van te koud voedsel of sneeuw. Carbo vegetabilis, een bereiding uit houtskool, voorkomt gasophoping in het maagdarmkanaal. Okoubaka, een verdunning uit de Afrikaanse godenboom, wordt gegeven bij lichte darmstoornis na het eten van voedsel dat niet helemaal in orde is. Podophyllum, een bereiding uit de meiappel, beïnvloedt onder andere de galuitscheiding in de darm. PUUR Diarree kan zeer goed gecombineerd worden met PUUR Probiotica ter herstel van de darmflora.

PUUR Gastri
PUUR Gastri kan worden ingezet bij dieren met een verminderde eetlust of met een verstoorde darmfunctie. Vooral bij gas in de darmen of darmkrampen biedt PUUR Gastri verlichting. Dit middel stimuleert een gezonde spijsvertering waanneer deze uit evenwicht is. Bij koliekgevoelige paarden kan Puur Gastri goed ter ondersteuning worden ingezet. Uiteraard moet men met een paard met koliek altijd naar de dierenarts.