Staarteczeem en maneneczeem bij paard en pony

 

Bij de aanpak van staarteczeem en maneneczeem geldt eigenlijk hetzelfde als bij héél veel klachten: voorkomen is beter dan genezen en de behandeling kan beter te vroeg dan te laat worden ingezet.
Hoewel de Cullicoïdes Robertii, pas rond mei in grote getale aanwezig zijn, is het raadzaam al veel eerder te beginnen met het voorkomen én bestrijden van de symptomen van staart- en maneneczeem.
Wanneer er tijdig begonnen wordt met de behandeling, reduceert u de symptomen die vaak in mei/juni zichtbaar worden en is een hoop schurend paardenleed te voorkomen!

De beste aanpak
Een paard met een sterk, onverstoord immuunsysteem is minder vatbaar voor allergische reacties. En dus minder last van de jeuk. Voor een zo grondig mogelijke aanpak van staart- en maneneczeem is het daarom raadzaam om eerst het lichaam te reinigen en het immuunsysteem te versterken, alvorens andere middelen in te zetten. Het volgende stappenplan kan worden gevolgd:

Het stappenplan

Preventief

  1. Reinigen met PUUR Drainage om het lichaam te ontdoen van afvalstoffen zodat een ‘schone start’ kan worden gemaakt.
  2. Optimaliseren van de darmwerking met Probiotica, PUUR Probiotica
  3. Dagelijks PUUR VEG Omega essentiële vetzuren toedienen voor een goede conditie van de vacht en PUUR Culico om de allergische reactie na muggenbeten, in het bijzonder die van de Cullicoïdes robertii, tegen te gaan, dit eventueel in combinatie met PUUR Allergie.
  4. Espree Herbal Horse Spray sprayen om aanvallen van stekende insecten te voorkomen.

Curatief

Indien er toch wondjes en eczeemplekken ontstaan, of deze al voor de behandeling aanwezig waren:
1. Uitwendig behandelen met PUUR Zinkzwavel.
2. Inwendige aanpak door dagelijkse toevoeging van Vachtkruiden aan het voer.

PUUR Drainagage
PUUR Drainage stimuleert de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam door het ondersteunen van de functie van blaas, nieren, lever, maagdarmkanaal en het lymfestelsel. Daarnaast voorkomt het de opslag van nieuwe afvalstoffen. Na een drainagekuur zal het immuunsysteem beter functioneren en kunnen andere ondersteunende middelen beter aanslaan Ook bij chronische klachten is het aan te raden regelmatig een drainagekuur te geven.

PUUR Probiotica
Het belang van een evenwichtige darmflora wordt steeds duidelijker. De probiotische flora in de dunne darm heeft een krachtig effect op het immuunsysteem, het versterkt zowel de cellulaire als de humorale immuunrespons. Probiotische bacteriën verhogen het aantal circulerende witte bloedcellen, stimuleren de fagocytose, verhogen de niveaus van antigeen-specifieke antilichamen en reguleren de productie van cytokinen als gamma-interferon. Door stress, medicatie (zoals anti-biotica) of voeding die de darmen belast, zoals gras met een te hoog fructosaminegehalte of te nat kuilgras raakt de verhouding tussen probiotische en pathogene darmbacteriën uit balans. Om de darmflora op te bouwen en te ondersteunen, is het raadzaam om PUUR Probiotica in te zetten. Dit bevat een hoge concentratie probiotica als: Bifidobacterium lactus, Lactobacillus acidophilus, Lactococcus latis, Enterococcus faecium, Lactobacillus casei, Lactobacillus salivarius. Het bevat ongeveer 1 miljard levensvatbare kiemen per gram!

PUUR VEG Omega
De essentiële vetzuren omega 3, 6 en 9 uit verschillende plantaardige oliën zoals Pompoenpitolie, Olijfolie, Teunisbloem-olie en Tarwekiemolie, zorgen voor een goede conditie van huid en haar. Vooral het gammalinoleenzuur (GLA) uit de Teunisbloemolie gaat ontstekingsreacties ten gevolge van een allergie, met roodheid, jeuk en pijn effectief tegen.

PUUR Culico
Een belangrijk bestanddeel van de Puur Culico is een bereiding uit de Cullicoïdes robertii- muggen die staart- en maneneczeem in de eerste plaats veroorzaken. Het dagelijks toedienen van een verdunde dosering maakt de paarden beter bestand tegen de steken van de mug zodat er geen overdreven sterke afweerreactie meer volgt. De overige bestanddelen; Ledum palustre, Galphimia glauca en Cardiospermum werken allen desensibiliserend en anti- allergisch. PUUR Culico heeft een belangrijke preventieve werking. Voor een optimaal effect is het dan ook noodzakelijk de behandeling consistent en onafgebroken uit te voeren tussen maart en november. Ervaring heeft geleerd dat gedurende het eerste jaar dat Culico wordt toegediend, de symptomen veelal sterk verminderen. Dit patroon zet zich door, zodat aan het einde van het tweede seizoen de behandeling vaak kan worden beëindigd.

PUUR Allergie
Waar de PUUR Culico specifiek helpt bij allergische reacties ten gevolge van beten of steken, helpt PUUR Allergie tegen alle typen huidallergieën. De Apis Mellifica (honingbij) in de Puur Allergie gaat acute zwelling ten gevolg van ontsteking tegen. Calendula officinalis vermindert ontstekingsreacties en geneest wondjes en Mezereum werkt tegen eczeem. De combinatie van PUUR Culico met PUUR Allergie heeft in veel gevallen voor uitstekende resultaten gezorgd (´s ochtends PUUR Culico, ´s avonds PUUR Allergie).
100 ml. is genoeg voor 50 dagen, bij een combinatie met PUUR Allergie kan volstaan worden met de helft van deze dosering. Dient het gehele seizoen gegeven te worden.

Espree Herbal Horse Spray
De natuurlijke anti-insectspray van Espree bevat verschillende oliën (Aloë Vera, Citronella, Cederhout en Eucalyptus) en Octyl Methoxycinnamaat (UV-bescher-ming). Espree Herbal Horse Spray beschermt het paard langdurig (24-36 uur bij rust en 3-6 uur bij zware belasting) tegen insecten zoals vliegen, muggen, horzels en dazen en biedt tevens bescherming tegen de zon. Een uitstekend middel in de strijd tegen staart- en maneneczeem!

Vermijd muggen…
Naast een natuurlijke aanpak van staart- en maneneczeem, is het van belang om contact met de mugjes die het veroorzaken zoveel mogelijk te voorkomen. Naast vliegwerende middelen kan hiervoor bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van dekens. Daarnaast is het raadzaam om de paarden op tijd op te stallen. De mugjes zijn met name tijdens zonsopgang en zonsondergang actief, het is dan ook raadzaam om paarden al rond een uur of 3 ´s middags op stal te zetten. Ook tussen zonsopgang en een uur of 11 is het raadzaam het paard binnen te houden. De Cullicoïdes mug komt vooral voor in bosrijke omgevingen, in sommige gevallen kan het zelfs raadzaam zijn een paard tijdelijk te verplaatsen naar een minder bosrijke omgeving. Aangezien deze mugjes niet heel goed kunnen vliegen kan een ´winderige´ omgeving, bijvoorbeeld aan zee of in een open polder, soms uitkomst bieden.

Ook voeding is van belang!
Ook de voeding kan van invloed zijn op het ontstaan van staart- en maneneczeem. Te nat kuilvoer kan de zuurgraad in het lichaam verhogen waardoor er meer afvalstoffen ontstaan. Hierdoor wordt een paard vatbaarder voor allergieën. Ook een overdaad aan voeding kan belastend zijn voor het paard en bijdragen aan het ontstaan of verergeren van staart- en maneneczeem. Vooral jong gras heeft, met name in de toppen, een hoog fructosamine-gehalte. Deze suikers zijn, in te hoge mate, belastend voor de lever. Naast een drainagekuur om afvalstoffen uit (onder andere) de lever af te voeren, is het daarom raadzaam paarden sober te voeren en een goede, uitgebalanceerde voeding te bieden.