Zomereczeem bij paard en pony (Staarteczeem en Maneneczeem)

 

Staart- en maneneczeem, ook wel zomereczeem of Sweet Itch genoemd, is een allergie voor muggen die jeuk veroorzaakt bij paarden. Hieronder leest u alles over de oorzaken van zomereczeem, de symptomen (schuren en jeuk) en de behandeling waarmee u uw schurende paard kunt ondersteunen, zowel preventief als tijdens het muggenseizoen.

De oorzaak van zomereczeem bij paarden
Zomereczeem wordt veroorzaakt door de culicoïdes Robertii-mug. Deze mug is actief van maart tot oktober. Paarden met staart- en maneneczeem zijn allergisch voor het speeksel van deze mug. Hierdoor reageren ze overgevoelig als ze worden gebeten: ze krijgen verschrikkelijke jeuk waardoor ze gaan schuren. Deze jeuk wordt vaak ieder seizoen erger.

Symptomen van staart- en maneneczeem
Paarden met staart- en maneneczeem krijgen last van seizoensgebonden jeuk. Deze paarden hebben voornamelijk jeuk aan de staart en manen, maar het kan ook op andere plaatsen voorkomen, zoals onder de buik en op het hoofd. De jeuk wordt veroorzaakt door de "Culicoïdes Robertii", een mugje dat in bos- en waterrijke gebieden voorkomt. In de winter, als de mug niet actief is, komt de huid weer tot rust.

Om de jeuk te stillen schuren paarden met hun jeukende plekken over alles wat ze maar kunnen vinden, van hek tot waterbak. Het paard schuurt zich vaak tot bloedens toe open en de plekken die hierdoor ontstaan jeuken zo niet nog meer: een vicieuze cirkel is ontstaan en is maar moeilijk te doorbreken! Het schuren leidt tot huidproblemen die vaak moeilijk genezen. Waren het tot voor kort voornamelijk de koudbloeden, IJslanders, Shetlanders en ook Friese paarden, de laatste tijd zijn het ook de KWPN-ers en Arabieren die last hebben van eczeem.

De behandeling van zomereczeem
Er bestaan verschillende manieren om staart- en maneneczeem aan te pakken. Vaak zijn deze behandelingen erop gericht om de jeukklachten terug te dringen. Door de symptomen, de jeuk, te onderdrukken wordt alleen niet de oorzaak weggenomen. Bovendien kent dergelijke, heftige medicatie (zoals prednison) vaak bijwerkingen. Het behandelprotocol van is erop gericht om paarden al vóór het begin van het seizoen weerbaar te maken voor de steek van de culicoïdes mug.

Behandeling met natuurlijke middelen:

  1. Reinigen met PUUR Drainage om het lichaam te ontdoen van afvalstoffen zodat een ‘schone start’ kan worden gemaakt. Een 'schoon' lichaam reageert ook minder heftig op allergische prikkels.
  2. Optimaliseren van de darmwerking met PUUR Probiotica. Een optimale darmwerking is onmisbaar voor het immuunsysteem van uw paard.
  3. Dagelijks PUUR Culico toedienen om allergische reacties na muggenbeten, in het bijzonder die van de Culicoïdes mug, tegen te gaan. Combineer PUUR Culico met PUUR Allergie, dit werkt tegen verschillende typen huidallergie. Voeg dagelijks PUUR VEG Omega (essentiële vetzuren) toe aan het voer voor een goede conditie van de huid en de vacht van uw paard.
  4. Espree Herbal Horse Spray sprayen om aanvallen van stekende beesten te voorkomen.

Wij zijn van mening dat hét wondermiddel tegen staart- en maneneczeem niet bestaat. In onze benadering wordt een klacht niet als een op zichzelf staand iets bekeken en behandeld ('we hebben hoofdpijn; we nemen een pijnstiller'), maar wordt gekeken naar het levend wezen als geheel van met elkaar samenhangende factoren die allemaal van invloed op de gezondheid van een dier zijn (we hebben hoofdpijn, we zijn de laatste tijd gestrest, laten we eens wat gas terugnemen en gezonder eten). Ook op het ontstaan van staart- en maneneczeem zijn verschillende factoren van invloed die tegelijkertijd aangepakt moeten worden wil de behandeling echt succesvol zijn:

Houd vliegen en muggen op afstand
Er bestaan zeer goede vliegenwerende sprays op natuurlijke basis die voorkomen dat een paard aantrekkelijk wordt voor mugjes. Ook kan gebruik worden gemaakt van dekens. Er verschijnen steeds meer dekens op de markt die speciaal ter voorkoming van staart- en maneneczeem zijn ontwikkeld; deze bedekken ook de hals en de buik en hebben vaak speciale kopstukken.

Management van het paard
Het is raadzaam om paarden op tijd op te stallen. De mugjes zijn met name tijdens zonsopgang en zonsondergang actief, het is dan ook raadzaam om paarden al rond een uur of 3 ´s middags op stal te zetten. Ook tussen zonsopgang en een uur of 11 is het raadzaam het paard binnen te houden. De Culicoïdes mug komt vooral voor in bosrijke omgevingen, in sommige gevallen kan het zelfs raadzaam zijn een paard tijdelijk te verplaatsen naar een minder bosrijke omgeving. Aangezien deze mugjes niet heel goed kunnen vliegen kan een ´winderige´ omgeving, bijvoorbeeld aan zee of in een open polder, soms uitkomst bieden.

Voeding van het paard
Ook de voeding kan van invloed zijn op het ontstaan van staart- en maneneczeem. Te nat kuilvoer kan de zuurgraad in het lichaam verhogen waardoor meer afvalstoffen ontstaan. Hierdoor wordt een paard vatbaarder voor allergie en eczeem. Ook een overdaad aan voeding kan belastend zijn voor het paard en bijdragen aan het ontstaan of verergeren van staart- en maneneczeem. Vooral jong gras heeft, met name in de toppen, een hoog fructosamine-gehalte. Deze suikers zijn, in te hoge mate, belastend voor de lever. Naast een drainagekuur om afvalstoffen uit (onder andere) de lever af te voeren, is het daarom raadzaam paarden sober te voeren en een goede, uitgebalanceerde voeding te bieden.